Op woensdag 3 november vond de Kick-off plaats van de derde editie van The Urban Greenhouse Challenge. Bij dit project van Wageningen University & Research komen studenten uit de hele wereld samen om nieuwe concepten voor Urban Farming te bedenken en te realiseren. Cauberg Huygen is sinds kort trotse kennispartner van dit project. Rosalie van Schie was namens Cauberg Huygen aanwezig bij de kick-off.
Urban Farming
The Urban Greenhouse Challenges dragen bij aan het benutten van de kansen van Urban Farming, ook wel bekend als stadslandbouw. Door de centrale ligging van de toekomstige Urban Farm wordt de aanvoer van gezond voedsel eenvoudiger en het aanbod vergroot. Hierdoor groeit tevens de waarde van het produceren van gezond voedsel en wordt werkgelegenheid geboden. “In Nederland zijn wij met deze duurzame vorm van stedelijke landbouw al meer bekend, denk aan de Floating Farm in Rotterdam en de Urban Farmers in Den Haag.”, aldus Rosalie.
The Social Impact
In de eerste editie van Urban Greenhouse Challenge hebben de studenten hun hersens gekraakt over de voormalige gevangenis Bijlmer Bajes in Amsterdam. Dit jaar gaan de universitaire studenten zich buigen over de East Capitol Urban Farm in Washington DC. Rosalie: “Dit stuk land is gevestigd in Ward 7, een van meest diverse maar minder welvarende buurten van Washington D.C. Een buurt waar veel obesitas voorkomt door een tekort aan gezond voedsel, waarbij 33% van families met kinderen in voedselonzekerheid leeft. Daarnaast kampen de bewoners met verschillende problemen zoals werkeloosheid, armoede en een kleine kans op goed onderwijs.”
Het doel van deze derde editie van de Urban Greenhouse Challenge is dan ook niet alleen het creëren van een gezonde voedselbron, maar tevens een verandering teweegbrengen binnen de buurt en daarmee in het dagelijkse leven van de bewoners. Deze editie heeft dan ook toepasselijk de subtitel ‘The Social Impact’ meegekregen.
Enthousiasme voelbaar tijdens Kick-off
“Tijdens de Kick-off was het enthousiasme duidelijk te merken. Er waren verschillende sprekers met verschillende expertises, die het allemaal met elkaar eens waren.”, vertelt Rosalie, “Dit is een project van de toekomst. Urban en Farming moet weer bij elkaar gebracht worden, want de manier waarop we het nu doen is niet ‘sustainable’. Het doel van ons partnerschap is een kennisbank creëren voor de studenten waarbij wij onze kennis en expertise over bouwfysica, duurzaamheid, bouwkwaliteit en milieu bundelen en delen. Hierdoor hebben de studenten de mogelijkheid om kennis te vergaren uit het directe bedrijfsleven en antwoorden te vinden op complexe vraagstukken.”
Positieve bijdrage leveren
Rosalie: “Ook al ben ik nog maar relatief kort in dienst bij Cauberg Huygen, als bedrijf hebben wij inmiddels al meer dan 45 jaar ervaring op deze terreinen. Deze ervaring en kennis wil ik graag delen om daarmee een positieve bijdrage te kunnen leveren aan een steeds groter wordend fenomeen.”
Bekijk hieronder de video van de Kick-off: