Cauberg Huygen voor Toren Overhoeks C.V.

A'DAM Toren

Amsterdam

Transformatie Shell-toren

In juni 2014 is gestart met de transformatie van de voormalige 'Shell-toren' in Amsterdam Noord aan 't IJ. Het resultaat van deze transformatie is de A'DAM Toren, een multifunctioneel gebouw dat 24/7 in bedrijf is en zo’n 2500 gebruikers per dag verwerkt. Bij de ontwikkeling stond duurzaamheid en respect voor het verleden centraal. Cauberg Huygen heeft bij dit project geadviseerd over brandveiligheid.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Toren Overhoeks C.V.

Architect: Claus en Kaan Architecten, OeverZaaijer

Bouwvolume: 16.000 m2 bvo

Het nieuwe ontwikkelen

De A’DAM Toren is een voorbeeldproject voor ‘het nieuwe ontwikkelen’ en voor de herbestemming van leegstaande kantoorruimte en is ontwikkeld door Lingotto, Sander Groet (mede-eigenaar Club AIR), ID&T en MassiveMusic. Het 80 meter hoge gebouw uit de jaren 60 is een monument van de oorspronkelijke architect Arthur Staal; het is één van de eerste gebouwen met een prefab-gevel in een hoogbouwtoren. Claus en Kaan Architecten en OeverZaaijer hebben het ontwerp voor de herontwikkeling van de toren gemaakt.

De toren heeft muziek, feest en creativiteit als overkoepelende thema’s gekregen. In de top en de kelder zijn clubs gehuisvest, in het pand is kantoorruimte voor creatieve bedrijven en er zijn voorzieningen voor de muziekbranche. Verder wordt een hotel met 120 kamers gehuisvest en komt er een ‘biergarten’ op het lage dakterras. De naam A’DAM is behalve een verwijzing naar de stad ook een acroniem voor Amsterdam Dance and Music.

Project A'DAM Toren

Panoramadek spant de kroon

De meest zichtbare verandering heeft plaatsgevonden vindt plaats in de kroon. Hier is een groot panoramadek met de naam LOOKOUT, gerealiseerd dat onder meer vanwege het uitzicht over de stad en de gigantische schommel Over the Edge! nu een van dé toeristische attracties van Amsterdam is. Vanaf de lobby op de begane grond gaat er een lift direct naar het panoramadek toe. In een grote glazen cilinder tussen de toren en de kroon heeft een restaurant intrek genomen.

De gevel is vervangen, met behoud van de oude uitstraling. Zowel de gevel als het dak zijn geïsoleerd en er zijn duurzame oplossingen als een warmte-koudeopslag en energiezuinige installaties toegepast. Verder is onder de ‘poten’ van het gebouw een nieuwe, transparante volume gerealiseerd.

Project A'DAM Toren

Brandveiligheid

Cauberg Huygen is bij het project betrokken als adviseur brandveiligheid. Voor een toren met slechts twee trappenhuizen was het een grote uitdaging om bij brand alle mensen bovenin de toren op een verantwoorde manier veilig beneden te krijgen. Hiervoor hebben we in de ontwerpfase een brandveiligheidsconcept opgezet en uitgebreide ontruimingsberekeningen gemaakt.

Daarnaast hebben we de verschillende gebruikers begeleid bij het opstellen en onderling afstemmen van de ontruimingsplannen. Alle advisering en engineering van de volledige installatietechniek is uitgevoerd door Huygen Installatie Adviseurs.

Project A'DAM Toren

Liselotte Apon (15 febr. 2024)

Een keer verder praten over dit project en uw volgende uitdaging?

Neem contact op met Liselotte Apon