Cauberg Huygen voor SDK Vastgoed

Nieuw Bergen

Eindhoven

Herontwikkeling in hartje Eindhoven met open en groen karakter

Het gebied rondom de Deken van Somerenstraat in Eindhoven wordt herontwikkeld. Het plan voorzien in een eigentijds en vooruitstrevend stadsdeel met dorpse geborgenheid in het hart van Eindhoven. Cauberg Huygen adviseert bij dit project integraal over bouwfysica, duurzaamheid, akoestiek en brandveiligheid.

Projectgegevens

Opdrachtgever: SDK Vastgoed

Architect: MVRDV

Periode: 2019 - 2024 (verwachte oplevering)

Bouwvolume: 33.000 m2 BVO; ongev. 240 appartementen, 5 commerciële ruimtes en parkeergarage

Ambitieus

Het plan van Nieuw Bergen omvat de ontwikkeling van vijf nieuwe woongebouwen en de renovatie van twee andere, bestaande gebouwen. Dit ambitieuze plan bestaat uit circa 240 woningen – zowel huur als koop – voor verschillende doelgroepen, met diverse publieksfuncties en een hoogbouw en een ondergrondse parkeergarage aan de Edenstraat..

Project Nieuw Bergen in Eindhoven

© WAX

Integrale advisering

Samen met o.a. gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed, architectenbureau MVRDV, Huisman & van Muijen installatieadviseurs, adviesbureau Tielemans en bouwbedrijf Stam & de Koning Bouw is Cauberg Huygen in de ontwerpfasen betrokken als integraal adviseur op het gebied van de bouwfysica, duurzaamheid, akoestiek en brandveiligheid.

Maximum aan daglicht door schuine afsnijdingen

Nieuw Bergen wordt een toegankelijke en eigentijdse leefomgeving, in een van de meest authentieke, populaire wijken van Eindhoven. Het ontwerp van internationaal architectenbureau MVRDV bevat schuine afsnijdingen, wat het project een open karakter geeft. Door de geringe schaduwwerking door hoogbouw, komt er een maximum aan daglicht het gebied binnen.

Skyline project Nieuw Bergen in Eindhoven

© WAX

Ontwerp BENG en groen

Nieuw Bergen wordt een plek waar duurzaamheid zichtbaar het uitgangspunt is. De ambitie voor de nieuwe woningblokken is om te voldoen aan de toekomstige BENG-eisen, maar ook om groen een prominente plek te geven op de daken van de gebouwen. Op basis van deze ambitie is een bouwkundig hoogwaardig en all-ellectric energieconcept ontwikkeld, waarbij een fraaie integratie van PV-panelen en groen op de schuine daken belangrijke ontwerpuitgangspunten waren. Nieuw Bergen vormt één van de eerste grootschalige projecten die is vergund op basis van BENG.

Daglichttoetreding is dik in orde bij project Nieuw Bergen in Eindhoven

© WAX

Omgevingsgeluid

Het plan is gelegen in een binnenstedelijk gebied. Hierdoor zijn verschilende geluidbronnen van invloed op het ontwerp. Wegverkeer, de naastgelegen brandweerkazerne en een nabijgelegen school geven geluidbelasting op gevels van de bouwblokken. Cauberg Huygen werkt oplossingen uit voor geluidwering van de gevel en geluidafschermende maatregelen aan de gevel, waarmee woningbouw op deze locatie mogelijk wordt gemaakt.

Gemeenschappelijke ruimtes van project Nieuw Bergen in Eindhoven in de avond

© WAX

Femke Corporaal smoelenboek

Een keer verder praten over dit project en uw volgende uitdaging?

Neem contact op met Femke Corporaal