Gerard Busscher

senior adviseur

#trillingen#dynamica#EEM/FEM

Wat vind ik het leukste aan mijn werk?
Dat wij met onze metingen en onze berekeningen trillingsgedrag van constructies inzichtelijk kunnen maken. Wij kunnen laten zien hoe een constructie die te hard trilt, daarbij beweegt en vervormt door middel van animaties. Dat kunnen we zowel bij bestaande constructies (meten) als bij constructies in de ontwerpfase (rekenen). Met het inzicht dat je daaruit over het trillingsgedrag krijgt, kun je op een effectieve manier maatregelen bedenken waarmee je de trillingen kunt reduceren. Het moment dat je gaat snappen wat er aan de hand is, geeft altijd erg veel voldoening.

Wat kenmerkt mijn advieswerk?
Het vakgebied trillingen is complex en uitdagend. In veel projecten kom ik verrassende zaken tegen die je alleen kunt vinden door zorgvuldig te werk te gaan. Daarmee kan ik onze klanten verder helpen op een gebied dat voor hun lastig te beheersen is.
Daarbij vindt ik het ook erg leuk dat we ons specialistische vak op een zeer divers gebied kunnen toepassen:
• in gebouwen om trillingshinder te voorkomen (bij woningen langs het spoor of gevoelige laboratoria in de buurt van bijvoorbeeld industrieterreinen),
• bij ontwerp en onderhoud van installaties en machines (papiermachines, generatorsets, transformatoren, patatmachines, bierbrouwereien etc.)
• bij machines die zeer trillingsgevoelig zijn (bijvoorbeeld in de nano-industrie).
De ene dag gebruiken we EEM-berekeningen om trillingshinder te voorkomen in nog te bouwen nieuwbouwwoningen op korte afstand van het spoor, de volgende dag zijn we uitgebreid aan het meten aan een generatorset om te achterhalen waarom deze te hard trilt.

Welke karaktereigenschappen typeren mij?
• Ik werk zorgvuldig en nauwkeurig (zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen)
• Ik kan samen met de middelen die ik heb, ook voor niet-deskundigen, goed duidelijk maken wat het probleem is en hoe je het zou kunnen oplossen. Voor het vakgebied trillingen is dat in sommige gevallen best een uitdaging!
• Ik ben eerlijk en oprecht, ik hou het belang van de klant altijd in beeld en communiceer eerlijk over de zaken die wij tijdens ons onderzoek (kunnen) tegenkomen.
• Ik ben nieuwsgierig naar de oorzaak van problemen, die wil ik graag begrijpen. En ik wil vervolgens natuurlijk graag helpen bij het oplossen van die problemen.

Waar ben ik trots op?
k ben er trots op dat ik lastige problemen inzichtelijk kan maken. Dat ik (op mijn vakgebied) vragen kan beantwoorden die niet door veel anderen beantwoord kunnen worden. Dat ik daarmee mee mag werken aan een succesvol product voor verschillende klanten zoals bijvoorbeeld:
• Comfortabel wonen langs het spoor in Utrecht in project ‘Wisselspoor’ voor Synchroon B.V.
• Een zo stil mogelijke transformator voor Royal Smit Transformers B.V. in Nijmegen

Waarschijnlijk herkenbaar voor velen ben ik echter het meest trots op mijn twee dochters en hoe ze bezig zijn zich te ontwikkelen tot volwassen mens, dat ik daar samen met mijn vrouw een beetje aan kan meehelpen…