Wat interesseert mij het meest aan mijn werk?
Het leukste blijft om direct aan tafel met elkaar te brainstormen om tot een oplossing te komen, toch? Elkaar in de ogen kunnen kijken en samen op zoek gaan naar de juiste aanvliegroute. Niets is zo fijn om door persoonlijk contact een goede band met het project te krijgen. Ik praat dan graag over brandveiligheidsvraagstukken, maar door mijn jarenlange ervaring heb ik ook veel kennis over andere onderdelen van de bouwfysica ontwikkelt en vind het ook interessant om nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied te ontdekken en de kennis daarover bij te houden. Geen probleem dus als je me belt met een probleemstelling die nog niet helemaal is uitgekristalliseerd of een vraag waarvan je nog niet zo goed weet aan wie je deze zou kunnen voorleggen. We vinden samen altijd wel een eerste stap die kan worden gezet. Daarbij kan ik natuurlijk altijd putten uit de schat van kennis en ervaring die ik via mijn collega’s kan inzetten om zo mijn advies waar nodig op een hoger niveau te brengen. Ik vind het belangrijk dat ik de klant zo kan ontzorgen.
Van wat voor soort projecten gaat je hart sneller kloppen?
Van leuke en uitdagende projecten word ik elke keer weer enthousiast. Voor mij hoeft een project daarvoor niet automatisch complex of groot te zijn, zoals de nieuwbouw van het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam dat mij als projectverantwoordelijke behoorlijk wat van mijn tijd vraagt. Ik vind het op zijn tijd ook best uitdagend om een principediscussie over een Bouwbesluit-artikel met de juiste argumentatie door de vergunningsprocedure te leiden. Renovatie- of transformatieprojecten zijn altijd weer verrassend en complex omdat het gangbare (brandveiligheids)advies veelal niet inpasbaar is. Samen met mijn collega’s heb ik hiervoor bijvoorbeeld bij het W hotel of het Trippenhuis in Amsterdam creatieve oplossingen bedacht. In woningbouwprojecten, zeker die met specifieke stedenbouwkundige randvoorwaarden, kan ik ook regelmatig mijn creativiteit kwijt bij het bedenken van oplossingen voor ogenschijnlijk meerdere tegenstrijdige eisen. Projecten als Hyde Park in Hoofddorp of de Houthaven in Amsterdam zijn daar mooie voorbeelden van. En het is altijd leuk als je ineens benaderd wordt om weer een nieuw advies te geven over een van de eerste projecten waaraan ik bijna 20 jaar geleden heb mogen werken.
Waar houd ik mij na werktijd mee bezig en is er een wisselwerking met mijn werk?
In mijn vrije tijd ben ik actief bezig met fotograferen en is het voor mij belangrijk om een diepere laag te vinden die foto’s verbindt en een achterliggend (conceptueel) verhaal vertelt. In het proces om tot het perfecte eindresultaat te komen is het belangrijk dat je dan geen genoegen neemt met de eerste gedachten die bij je op komen en dat je foto’s durft weg te gooien, hoe mooi ze ook zijn. Dit helpt mij om ook in mijn werkprojecten af en toe een stapje terug te doen in het oplossingsproces, zodat je loskomt van de tunnelvisie en open blijft staan voor nieuwe ideeën en input van anderen.