Op woensdag 30 mei nam Cauberg Huygen als partner van studievereniging BouT van de TUDelft deel aan het DEBUT.event. Studenten kregen een uitdagende casus voorgeschoteld waarbij flink de ruimte werd opgezocht: Mars. Dit leverde een aantal creatieve uitwerkingen op.

Na Roadster ook Pontsteiger naar Mars

Namens Cauberg Huygen waren Anne Cowan (recruiter), Lisette Poldermans en Tom Scholten (adviseurs Cauberg Huygen), en Andreja Andrejevic en Jasper Spiegeler (adviseurs omrt) aanwezig om de casus in goede banen te leiden. Jasper: “We hebben met de casus voor het DEBUT.event het momenteel in Amsterdam in aanbouw zijnde woongebouw Pontsteiger ‘in opdracht van Elon Musk’ op Mars gezet. We vroegen de studenten om het ontwerp zo te wijzigen dat het binnenklimaat zou voldoen aan de standaarden die op aarde gelden.”

DEBUT.event Pontsteiger op MarsKlimaatverschillen

De groepen begonnen na uiteenzetting van de casus direct met het opzoeken en documenteren van de verschillen in het klimaat tussen de Aarde – voor het gemaakt werd Nederland gekozen als referentielocatie – en Mars. Zo schommelt de temperatuur op Mars tussen minimaal -90 graden en maximaal -5 graden, maar bedraagt de hoeveelheid directe zonlicht bijna de helft van Nederland. De zwaartekracht op Mars bedraagt slechts een derde van dat op Aarde.

Verschillende oplossingen

Studenten gingen na een korte brainstorm- en ontwerpsessie vrijwel direct aan de slag met het ontwerpprogramma Rhino en Grasshopper. Het eindresultaat was per groep erg verschillend. Eén groep kwam met een complete opzet van de algoritmes waarmee Elon Musk zelf het gebouw naar wens kon testen. Een tweede team kwam met een concept waar een ballon om het gebouw werd opgeblazen zodat Elon Musk ‘buiten het gebouw’ door een park kon lopen. De laatste groep had direct een aantal optimalisaties gedraaid met behulp van parametrische berekeningen om de constructie slanker te maken en om zo veel mogelijk direct zonlicht binnen te krijgen om zodoende het gebouw op te warmen.

DEBUT.event Pontsteiger op MarsVeel potentie

Al met al een zeer interessante dag waarin de studenten zichzelf van hun beste kant lieten zien, mede door de grote uitdaging die hen gegeven werd. Onze ervaring? De nieuwe lichting studenten kan zeer veel bereiken, mits ze hiervoor de ruimte en het vertrouwen krijgen!

Erika Manders smoelenboek definitief

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Erika Manders