Vorige week werd de allereerste DPA MBA Professionals afgesloten met een studiereis naar Zuid-Afrika. Het werd een echte eindsprint voor de deelnemers. Naast het bezoeken van een aantal bezienswaardigheden en innovatieve startups in de omgeving van Kaapstad en Stellenbosch was het hoogtepunt de eindpresentaties van de MBA-consultancyopdrachten en de uitreiking van de diploma’s. Aart Woonink is in ieder geval een ervaring én een diploma rijker.

De potentie van Zuid-Afrika

“De maandag na aankomst zijn we met de MBA-groep van Cauberg Huygen begonnen om het leer- en werkklimaat in ons op te nemen en de University of Stellenbosch, onder leiding van prof. Hans Bossert, heeft daarvoor voor ons een zeer leerzaam programma ontwikkeld. Daarin is onder meer de huidige situatie van Zuid-Afrika uiteengezet, welke ontwikkelingen er spelen, waar het land tegenaan loopt en hoe dit wordt aangepakt, en hoe wij daarvan denken te kunnen leren.”

“Met behulp van een case study heeft prof. Andre Roux, hoofd van het Future Studies Program van de universiteit, ons de potentie van het land en de bewoners laten zien. Ook zijn alle valkuilen van het land besproken en is een mooie discussie ontstaan over de toekomst van Zuid-Afrika. Daarnaast  hebben we  een strategisch beeld gekregen van de digitale innovatie in Zuid-Afrika, wat de stappen zijn die gemaakt worden, welke wij als Nederlanders daarvan herkennen, en welke innovaties we terugzien in de rest van de wereld.”

Gezellig tafelen bij MBA in Zuid-Afrika

New business en innovatie in Zuid-Afrika

“Om te zien hoe er wordt omgegaan met startups en innovatie in één van de townships van Kaapstad, stond de volgende dag een bezoek aan twee bedrijven op het programma. De eerste was Espinaca Innovations, een bedrijf dat bijzondere producten maakt op basis van spinazie. Het doel van oprichter Lufefe Nomjana, alias ‘The Spinach King’, is dat de inwoners van de township gezonder gaan eten. En dan bij voorkeur groenten die lokaal goed te telen is.”

“Het andere bedrijf dat bezocht werd was The Department of Coffee, het eerste ambachtelijke koffiehuis van de stoffige en arme township Khayelitsha. Een geesteskind van Wongama Baleni, Vusumzi Mamile en Vuyile Msaku. In dit deel van het land waar oploskoffie de norm is, zag dit drietal hun kans schoon om echt lekkere koffie te serveren en tegelijkertijd hun community te helpen ontwikkelen. Met passie, ambitie en moed hebben ze conventies getrotseerd en hun dromen waargemaakt. Ook hebben ze een ontwikkelingsprogramma opgezet dat de bewoners aanmoedigt zich open te stellen voor het nastreven van langetermijndoelen en –ambities.”

Medewerkers van het bedrijf department of coffee

Eindsprint presentaties consultancyopdracht

“Het sluitstuk van de DPA MBA Professionals was de afronding van de consultancyopdracht op vrijdag. Iedereen in de groep verheugde zich enorm op deze laatste dag. Ieder studiekoppel moest een presentatie geven over hun onderzoek. De vele uren studeren, ploeteren, inlezen in nieuwe materie en het komen tot nieuwe inzichten hebben hun vruchten afgeworpen.

Prof. Hans Bossert, dr. Bert Arnold, Louis van Brakel en Eric Winter stelden daarna kritische vragen. Onder meer over de inhoud van de onderwerpen, de impact op de organisatie en het gebruik van de resultaten. In het prachtige wijnhuis ‘Babylonstoren’ ging de examencommissie in beraad. Uiteindelijk kregen we te horen dat iedereen geslaagd was en mochten we de diploma’s in ontvangst nemen.”

Eindsprint MBA in Zuid-Afrika - alle deelnemers

Wat heeft ons de DPA MBA Professionals gebracht?

“Niet alleen van de studiereis naar Zuid-Afrika hebben we genoten. Ook de hele reis die we als MBA-deelnemers hebben afgelegd was waardevol. Het programma heeft ervoor gezorgd dat ideeën en innovaties nu succesvol zijn te realiseren. En dat met meer kennis en daadkracht dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.”

Links

Eindsprint DPA MBA Professionals in Zuid-Afrika

Aart Woonink

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Aart Woonink MBA