Afgelopen zondagochtend kwamen de HomeRide-renners van team Cauberg Huygen na iets meer dan 500 km in iets minder dan 24 uur gezamenlijk aan bij de finish bij ons kantoor in Zwolle. Met vermoeide benen maar euforisch over de geleverde prestatie. En natuurlijk blij met ons bij elkaar gefietste sponsorbedrag dat is uitgekomen op 15.173 euro. Goed voor in totaal meer dan 250 nachtzoenen voor het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam!

Anders dan anders

Juist in het weekend dat de HomeRide 2021 werd verreden, gingen de coronaversoepelingen in. Waaronder de mogelijkheid om weer evenementen te laten plaatsvinden. Helaas kwamen de versoepelingen te laat om de coronaveilige opzet voor deze HomeRide weer geheel om te gooien. Vandaar dat alle deelnemende teams hun eigen start- en finish locatie, en hun routes moesten kiezen. Zolang de afstand van de routes bij elkaar opgeteld maar 500 km bedroeg. Via het invoeren van een teamcode in het navigatiesysteem konden de vorderingen van de teams gevolgd worden. Bij elke rit werd de teamcode als digitaal ‘estafettestokje’ doorgegeven.

Zwolle als uitvalsbasis

Vanuit ons kantoor in Zwolle werden alle HomeRide-etappes gefietst. Dat had als voordeel dat er minder begeleiding nodig was en dat er niet steeds met een hele caravaan met meerdere auto’s en busjes naar een volgend eind- en vertrekpunt moest worden gereden. De begeleiding moest vooral klaarstaan om renners aan het einde van hun rit op te vangen en te zorgen dat de volgende groep weer veilig kon vertrekken. Tussen de ritten door was het voor de begeleiding, bestaande uit teamcaptain Linda Tegnhed, Leon van Genderen en Pieter Molenaar vooral duimen draaien en ’s nachts en ’s ochtends vechten tegen de slaap.

Professionele motorbegeleiding

Een zeer grote steun tijdens de ritten voor de renners was de ondersteuning door twee volleerde motorbegeleiders, Vincent Brouwer en Ruud Engelbertink. Ze hielden auto’s op kruispunten tegen, wezen de renners op gevaren, verlichtten ’s nachts de weg, en hadden proviand en drinken bij zich. Ook waren ze fijn gezelschap tijdens hun spaarzame rustmomenten. Bedankt, heren!

Route 1 – Sallandse Heuvelrug (113km)

Zoals gebruikelijk bij een HomeRide werd met alle renners, gekleed in het officiële HomeRide-shirt, gezamenlijk gestart: Jessica Böhm, Anton Teune, Tom Scholten, Jan-Willem van Wijngen, Bjorn Wolters, Eelco Smeele en Wouter den Hollander. De laatste vier hiervan keerden vlak buiten Zwolle weer om, terwijl Jessica, Anton en Tom hun rit over de Sallandse Heuvelrug vervolgden. Doordat er weinig wind stond kon de eerste groep redelijk wat vaart maken en kwamen deze renners ruim binnen schema en zonder valpartijen aan in Zwolle.

Route 2 – Radio Kootwijk (119km)

Vooraf was er geregeld dat ons team – luxedieren dat we zijn – kon douchen bij Bilderberg Grand Hotel Wientjes, op loopafstand van het kantoor. Hier maakten de eerste groep renners dankbaar gebruik van, terwijl de tweede groep alvast in het restaurant van Wientjes dineerden met een bord versgemaakte, gevulde pasta met truffelsaus. Bij een ‘normale’ HomeRide hadden we met het team een tijd in de rij moeten staan voor een meer functioneel bord pasta…


Om zes uur vertrokken Jan-Willem, Bjorn, Eelco en Wouter voor de langste rit van deze HomeRide naar Radio Kootwijk. Dit monumentale pand en voormalig zendstation is gebouwd in art-decostijl en leent zich erg voor mooie beelden. Bij toeval was op het terrein ook fotograaf Edwin van Wijk bezig met droneopnames. Niet alleen toonde hij zich bereid een foto van het viertal te nemen met het gebouw op de achtergrond, maar ook heeft hij met een drone opnames gemaakt, terwijl de renners een rondje vijver reden en weer richting Zwolle vertrokken.

Route 3 en 4 – Genemuiden (57km) en Meppel (68km)

Er was voor gekozen om in de nacht kortere routes te rijden. Fietsen in het donker vergt meer concentratie en met flink wat kilometers al in de benen was het veiliger de nacht te verdelen over twee kortere ritten. Voor rondje Genemuiden moesten Tom en Jessica aan de bak, maar Anton besloot ook mee te fietsen. Het was even de vraag of Eelco voldoende hersteld was van de toch naar Radio Kootwijk. Maar na voldoende rust en een mentale oppepper verscheen hij fier aan de start van de route Meppel, met de onvermoeibare Anton aan zijn zijde. Vlak voor Zwolle troffen de twee een eenzame HomeRunner aan en werd wederzijds aangemoedigd. “Kippenvel”, aldus Eelco.

Route 5 en 6 – Sallandse Heuvelrug (113km) en laatste rit (30km)

Om het onszelf gemakkelijk te maken was ervoor gekozen zondag vroeg in de ochtend de route van de Sallandse Heuvelrug nog eens dunnetjes over te doen. In de planning stond een vertrektijd van rond 04:00 uur, maar dat tijdstip is wat naar achter geschoven om rustig te kunnen ontbijten. Wientjes had hiervoor rijk gevulde ontbijtboxen klaargemaakt. Ook leende het hotel zich mooi voor een groepsfoto. Deze laatste lange rit namen Jan-Willem, Bjorn en Wout voor hun rekening.


De rest had daarna flink wat tijd om te douchen en zich op te laden voor de laatste afsluitende rit van zo’n 30 km. De begeleiding op de motor liet dit zegeritje voor wat het was en vertrok onder applaus naar huis en bed. Degene met de meeste kilometers in de benen namen bij deze korte route achter in het treintje plaats, terwijl de meest frisse renners aan kop reden. Met een sprintje lieten ze zien dat ze nog niet volledig stuk zaten en werden ze opgewacht met confetti, familie en bubbels!

Tot slot

De HomeRide 2021 was door de coronaopzet minder hectisch – voor de begeleiders althans – dan voorgaande edities en door het goede weer was het fietsen een genot. Wel misten de meeste renners de vele aanmoedigingen langs de routes en het spectakel van de gezamenlijke start en finish van alle teams. Dat geeft zo’n evenement net wat extra’s.

Waar we vooral trots op zijn is dat we afgelopen weekend en daarvoor met het team veel geld hebben opgehaald voor het Ronald McDonald Sophia Huis Rotterdam. Met directe donaties van vrienden, kennissen en relaties, de bijdrage van ons bedrijf Cauberg Huygen en een extra bedrag van 2500 euro van Dolmans hebben we in totaal 15.173 euro opgehaald, oftewel zo’n 250 overnachtingen van ouders met een ziek kind in het ziekenhuis. Daar doen we het voor!

Pieter Molenaar

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Pieter Molenaar