Adviseur Eelco Smeele werd op 3 november 2017 in de uitzending van De Ochtendspits op NBR Nieuwsradio geïnterviewd over de gevaren van een slecht binnenklimaat, hoe je het kan herkennen en wat bewoners er zelf aan kunnen doen. Aanleiding was een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met een slechte luchtkwaliteit in woningen.

Cocktail van stoffen in huis die met elkaar reageren

Het interview op BNR Nieuwsradio werd afgenomen in de woning van BNR-verslaggever Hugo Reitsma, die van Eelco Smeele wilde weten hoe deze het binnenklimaat van zijn woning zou beoordelen. De verslaggever is vooral bezorgd over het fijnstof als gevolg van het drukke verkeer voor deze grachtenwoning uit 1580 in het centrum van Amsterdam.

Eelco merkt na een rondgang door de woning gelijk al een paar zaken op: “Het voelt wat vochtig aan. Maar dat komt waarschijnlijk door de was die hier binnen staat te drogen.” Een paar simpele metingen staven dat vermoeden. Ook in de badkamer ziet Eelco wat schimmelvorming, maar vindt het meevallen. Eelco: “Ik zie bij onderzoeken soms hele wanden en plafonds die beschimmeld zijn.”

Ook bij een nieuwbouwhuis kan je volgens Eelco te maken hebben met een slechte luchtkwaliteit. En dat heeft niet alleen maar te maken met beperkte eisen hiervoor in het Bouwbesluit en het te weinig ventileren door bewoners. Naast vocht heb je ook te maken met fijnstof, het zweten en uitademen van CO2 door bewoners, terwijl bijvoorbeeld ook meubels stoffen afgeven aan het binnenmilieu. Eelco: “Samen met schoonmaakmiddelen vormen die een soort van cocktail van stoffen die met elkaar reageren en zo gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.”

Jaarlijks 120.000 sterfgevallen in Europa

Volgens het rapport van de WHO sterven in Europa jaarlijks 120.000 personen als gevolg van een slecht binnenklimaat. Vooral in wonen en in scholen zou het met de luchtkwaliteit slecht gesteld zijn. In Nederland zou het gaan om 5.000 sterfgevallen per jaar. De organisatie vraagt de Europese Unie harde maatregelen te treffen.

Eelco Smeele smoelenboek minder rood

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Eelco Smeele