In de App Store van Apple is per direct versie 3.0 van de SafeNoise-app te downloaden. De nieuwe versie van de geluidsmeetapp, die samen met de Nationale Hoorstichting is ontwikkeld, voegt onder meer ondersteuning voor de iPhone 6 en 6s toe.

[update 18 juni 2024] – De SafeNoise 3.0-app is inmiddels niet meer beschikbaar in de App Store. Er zijn op dit moment geen plannen om de app te updaten naar nieuwere iPhone-toestellen en weer opnieuw uit te brengen.

Iphone 6 en 6s-ondersteuning

De belangrijkste toevoeging van SafeNoise 3.0 is de ondersteuning voor de iPhone 6 en 6s met een vaste kalibratiewaarde. De app bood al ondersteuning voor de iPhone 4- en iPhone 5-series met iOS 10. SafeNoise 3.0 is voor deze drie iPhone-generaties gekalibreerd en biedt een meetbereik van 50 tot 105dB(A). SafeNoise 3.0 werkt ook op een iPod en iPad, maar voor een juist meetresultaat moeten deze wel gekalibreerd worden met een geschikte geluidmeter. Uit een eerdere test van vakblad GeluidNieuws kwam SafeNoise als beste uit de bus.

Meting automatisch pauzeren

Nieuw is ook de feature dat de meting automatisch verder gaat na een inkomend telefoongesprek. Ook is het mogelijk om tijdens de metingen  een app te openen, en email en sms te versturen. Na terugkeer naar SafeNoise 3.0 gaat de meting dan automatisch verder. Met de app kan nu een meetduur van 8 uur verwerkt worden. Raakt de accu eerder leeg? Geen nood, want bij uitval van de telefoon tijdens de meting gaan geen meetgegevens verloren. Daarnaast krijg je nu een melding bij draaiing van het scherm en is een bug in het meetoverzicht opgelost.

World Hearing Day

Het uitbrengen van SafeNoise 3.0 in de App Store valt samen met de jaarlijkse World Hearing Day, in het leven geroepen door de World Health Organisation. Het thema dit jaar is ‘Action for hearing loss: make a sound investment’. Hiermee wil de organisatie de aandacht vestigen op de economische impact van gehoorverlies en de kosteneffectiviteit van maatregelen om gehoorverlies tegen te gaan.

Gehoorschade

De gevolgen van gehoorschade, als gevolg van bijvoorbeeld hoge geluidniveaus bij concerten of harde geluiden op bouwplaatsen, zijn vaak niet direct merkbaar, maar wel van blijvende aard. Zo pleit de Nationale Hoorstichting al enige tijd actief voor het dragen van goede oordoppen met filters tijdens het uitgaan. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat tien procent van de onderzochte jongeren tussen de 13 en 15 jaar een onherstelbare gehoorbeschadiging heeft opgelopen, die zich kenmerkt door een constante pieptoon of oorsuizen. Dit kan zeer belastend zijn en bovendien een vooraankondiging van een verminderd gehoor op latere leeftijd en in sommige gevallen van een overgevoeligheid voor geluid.

Carel Ostendorf smoelenboek

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Carel Ostendorf