Van 22 janauri tot en met 3 februari vond dit jaar weer de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee in Oostenrijk plaats. Het door Cauberg Huygen gesteunde schaatsteam bestaande uit Gert-Jan Heenck, Steven van Westreenen en Lenard Vermeer deed op dinsdag 30 januari mee aan de 100 kilometer lange schaatstoertocht. En dat bleek flink afzien.

Het ijs verkennen

Op 29 januari kwam het schaatsteam aan bij de Weissensee met voor de tocht ongunstige weersomstandigheden: een strak blauwe lucht en ongeveer zes graden boven nul. Direct werd het ijs verkend door twee rondjes van 12,5 kilometer te schaatsen. “Nou, dat was een tegenvaller”, aldus deelnemer Steven van Westreenen, “Veel scheuren en zacht sneeuwijs”.

De volgende dag zou de temperatuur in de loop van de dag naar de negen graden gaan. Steven: “Daarom hebben we besloten om in plaats van de toertocht van 200 kilometer die met een afstand van 100 kilometer te gaan rijden, in totaal acht rondes van 12,5 kilometer”. De start van deze kortere toertocht zou eigenlijk om negen uur plaatsvinden, maar door de verwachte, hoge temperatuur is deze door de Weissensee organisatie naar acht uur verplaatst.

Alternatieve Elfstedentocht Weissensee 2018

Scheuren en zacht wordend ijs

Bij de start op dinsdag 30 januari om acht uur wees de thermometer nog zes graden onder nul aan. Het team was goed beschermd met helm, elleboog- en kniestukken voor het vallen en deze bescherming bleek geen overbodige luxe. “De eerste vier ronden waren redelijk te doen, maar genieten van de omgeving was er niet bij”, aldus Steven, “We moesten continu opletten niet in een scheur te rijden”.

Na die vier ronden begon de temperatuur op te lopen en daarmee ook het aantal valpartijen. Het tempo valt ook terug door het zachter wordende ijs. De laatste vier ronden zijn zwaar, maar na zes uur en een kwartier is de finish dan toch eindelijk gehaald.

Tocht der Tochten

De drie schaatsfanaten kijken terug op een zware, maar mooie tocht. Hoe mooi de omgeving van de Weissensee ook moge zijn, toch blijft bij het drietal de hoop leven ooit een keer de originele ‘Tocht der Tochten’ in Friesland te mogen schaatsen. Cauberg Huygen is er dan graag bij.

Met dank aan de bijdrage van Steven van Westreenen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met