Als junior toezichthouder bij Cauberg Huygen Milieu heb je afwisselend werk. Aan de ene kant ondersteun je toezichthouders bij het uitvoeren van controles bij bedrijven, terwijl je ook de backoffice helpt met de verwerking ervan in de systemen van de omgevingsdiensten. Maar wat houdt de functie in de praktijk nu echt in? We vroegen junior toezichthouder Rosalie van Schie naar haar werkzaamheden, waarom ze voor Cauberg Huygen Milieu koos en hoe zij haar toekomst ziet.

Wat doet een junior toezichthouder?

In gesprek met ... Rosalie van Schie

Rosalie van Schie

Er werken bij Cauberg Huygen Milieu een aantal toezichthouders die verschillende bedrijven controleren op milieuwet- en regelgeving. Als junior toezichthouder ondersteun je deze toezichthouders. Zowel voor, tijdens, als na de controles. Ter voorbereiding plan je de controles in voor de toezichthouder die jij momenteel ondersteunt. Hiervoor controleer je de bedrijven en maak je vervolgens een afspraak met het bedrijf en een planning voor de toezichthouder. Hierbij check je eerder gelopen controles bij het bedrijf en bijzonderheden die tijdens deze controles geconstateerd zijn.

Vervolgens ga je met de toezichthouders mee met het uitvoeren van de controles. Hierbij zorg je ervoor dat de toezichthouder de controles gemakkelijk kan uitvoeren. Je leest je in over de bedrijven en hun bijzonderheden, en zorgt dat de planning paraat staat. Tijdens de controles loop je actief mee met de toezichthouder. Hierdoor leer je hoe controles plaatsvinden en wat daarbij komt kijken.

Wanneer deze controles uitgevoerd zijn, worden deze door onze backoffice verwerkt in verschillende systemen. Veel omgevingsdiensten werken ook daarmee, dus het is van belang dat je leert om te gaan hiermee. Daarnaast wordt een brief verstuurd naar de ondernemer, waarin vermeld staat op welke manier zij voldoen aan de milieuregels. Als junior toezichthouder ondersteun je de backoffice bij deze werkzaamheden.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je intern bij een omgevingsdienst komt te werken. Hierbij werk je dan mee aan een opdracht. Je werkt dan deels bij hun op kantoor en deels op het kantoor van Cauberg Huygen Milieu. Je werkzaamheden die je daar uitvoert zijn volledig afhankelijk van de opdracht waaraan je werkt.

Wat staat je te wachten als je bij ons gaat werken?

Wanneer je in dienst treedt bij Cauberg Huygen Milieu, staat een gedreven en enthousiast team je op te wachten! Elke dag is anders, dit begint al op kantoor. Daar wordt gewerkt met flexplekken, waardoor je regelmatig het kantoor vanuit een andere hoek ziet. Dit zorgt ervoor dat je steeds weer in gesprek bent met andere mensen.

Tevens zien jouw dagen er altijd anders uit omdat je veel controles loopt met de toezichthouders. Bijna alle bedrijven in Nederland hebben te maken met milieuwet- regelgeving. Hierdoor ga je bij heel veel verschillende bedrijven langs, van een melkveehouderij tot een staalbewerkingsbedrijf.

Werk je intern bij een omgevingsdienst op een opdracht, dan krijg je daar ook te maken met weer andere collega’s en werkzaamheden. Zo is je werk afwisselend en heb je altijd genoeg uitdagingen om mee aan de slag te gaan! Dit geeft je tevens de mogelijkheid om je te verdiepen in jouw interesses.

Hoe ziet je toekomst eruit?

Wanneer je aan de slag gaat als junior toezichthouder, biedt de toekomst bij Cauberg Huygen vele mogelijkheden. Toezichthouder worden is natuurlijk de eerste logische stap. Dit betekent dat je zelfstandig controles uitvoert bij bedrijven en je je verdiept in de wet- en regelgeving die je tegenkomt bij deze bedrijven. Cauberg Huygen werkt met veel verschillende omgevingsdiensten en daardoor krijg je te maken met veel verschillende sectoren. Hierdoor krijg je de ruimte om je te specialiseren in jouw interessegebieden. Zo specialiseren toezichthouders zich in bijvoorbeeld energie, de agrarische sector of de natuurbescherming.

Wat moet een toezichthouder kunnen?

Tijdens je werk als toezichthouder kom je met veel verschillende ondernemers in aanraking. Daarbij is het van belang dat je verdiept in de milieuwet- en regelgeving en de verschillende bedrijven waarmee je te maken krijgt. Doordat je aan de ondernemer laat zien dat je je verdiept heb in zijn bedrijf, geeft je dat een professionele en serieuze uitstraling. Een (junior) toezichthouder moet daarnaast stevig in zijn schoenen staan maar wel uitnodigend zijn om aan te spreken.

Als toezichthouder ben je niet tegen, maar juist vóór de ondernemer. Het is echter mogelijk dat een onderneming niet voldoet aan alle regels. In deze situatie is een toezichthouder een (hulp)bron voor de ondernemer om te leren welke stappen ondernomen moeten worden om wel te kunnen voldoen. Hierbij is het belangrijk dat je als toezichthouder begrip toont en goed kan inspelen op de situatie. Hiervoor is mensenkennis en inschattingsvermogen nodig. Dit is echter ook iets dat je ontwikkelt tijdens je training als junior toezichthouder. Daarnaast moet je als toezichthouder initiatief tonen, en proactief en leergierig zijn.

Waarom koos je voor Cauberg Huygen Milieu?

Dat was het gevoel dat ik kreeg bij Cauberg Huygen. Al bij het bezoeken van de site kreeg ik de indruk dat zij écht bezig zijn met de toekomst en hoe wij deze beter tegemoet kunnen gaan. Ze houden zich constant bezig met het verbeteren en ontwikkelen van het bedrijf en zijn werknemers. Dit laatste werd bevestigd tijdens mijn kennismakingsgesprek waarbij duidelijk naar voren kwam dat de persoonlijke ontwikkeling een belangrijk onderdeel is binnen het bedrijf. Ze zijn niet bang om in je te investeren en luisteren en handelen naar jouw interesses! Het is een informeel en warm bedrijf dat van aanpakken houdt. Dit is iets dat mij elke dag weer motiveert!

Wat zou je toekomstige collega’s willen meegeven?

Je hebt misschien al een beeld gevormd over toezichthouders. Ik kan je vertellen, het is waarschijnlijk veel meer dan je nu denkt. Het is een veelzijdige en gewaardeerde baan, wanneer je er zelf ook zo mee omgaat. Ik vind het in mijn werk als (junior) toezichthouder erg belangrijk dat ik als informatie- en hulpbron fungeer voor de ondernemer en samen kan kijken hoe de milieuwet- en regelgeving het beste nageleefd kan worden. Het is belangrijk dat je goed contact hebt met ondernemers. Op die manier krijg je tevens meer uit de samenwerking en is dit werk enorm leuk om te doen!

Werken bij Cauberg Huygen Milieu

Martijn Mulders

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Martijn Mulders MBA