De 28-jarige Anne Cowan werkt sinds september 2014 als assistent-projectleider bouwfysica en duurzaamheid bij Cauberg-Huygen. Een open gesprek over haar werk, ambities en visie op het vakgebied. “Er gaat de komende twee jaar veel veranderen.”

Op zoek naar verdieping

Anne studeerde Bouwkunde aan de TU Delft. “Ik wilde gebouwen ontwerpen, architect worden. Wat eigenlijk iedereen wil die aan Bouwkunde begint.” In de bachelor-opleiding kon ze haar creativiteit kwijt bij ontwerpopdrachten, maar ze miste de diepgang. Vooral wat betreft duurzaamheid. “Dan tekende ik zo’n schemaatje met blauwe en rode pijlen, en vroeg me af hoe het echt zou worden uitgevoerd. Hierover kregen we oppervlakkige uitleg. Tegen mijn verwachtingen in vond ik bij de master bouwfysica de verdieping die ik zocht.”

“Diepgang, geen luchtkastelen. Vooral op het gebied van duurzaamheid” – Anne Cowan

Ruimtes maken voor mensen

“Ik heb een voorliefde voor de gebouwde omgeving. Ruimtes maken voor mensen. Die gewoon gerealiseerd kunnen worden zoals ze bedoeld zijn. In dat proces kunnen meedenken, zonder dat het luchtkastelen blijven. Dat is mijn drijfveer.” Cauberg-Huygen kwam voor het eerst in beeld tijdens haar master-onderzoek. “Ik was betrokken bij een vooruitstrevende bouwproject met huurwoningen, waarbij Cauberg-Huygen de begeleiding op het gebied van duurzaamheid deed. Mijn taak was het onderzoeken van het verschil tussen het verwachte energieverbruik en het werkelijke verbruik na oplevering. Ik was heel benieuwd of dit verschil veroorzaakt werd door technische aspecten of het gedrag van mensen. De kunst was de focus in dit open, sociaalwetenschappelijke veld niet te verliezen.”

Afwisseling een must

Na haar afstuderen werkte ze kort als ontwerper. Een tip van haar afstudeerprofessor deed haar besluiten om bij Cauberg-Huygen te solliciteren. “Ik geloof dat niets zonder een reden op je pad komt”, aldus de filosofische Anne. Net als andere junior medewerkers begon ze bij Cauberg-Huygen als assistent projectleider. Haar taken zijn verdeeld tussen de gebieden bouwfysica en duurzaamheid. “Bij duurzaamheid zit je meer in de initiatiefase waarbij gekeken wordt naar de financiële en technische haalbaarheid, terwijl bouwfysica meer uitwerking is van eerdere beslissingen. Juist die afwisseling heb ik nodig in mijn werk. Momenteel geniet ik vooral van mijn werk voor twee renovatieprojecten in hartje Amsterdam: het Palace Hotel en het Kas Bank Hotel. Projecten met groot budget, die niet zo vaak op je pad komen. Woningbouw vind ik ook leuk, maar dat heeft minder complexiteit.”

Strategisch advies

Hoe denkt ze dat haar vakgebied in de toekomst zal veranderen? Anne: “Door digitalisering gaat de komende twee jaar veel veranderen. Opdrachtgevers leveren opdrachten anders aan en verwachten dat ook terug. Daar moeten we in mee. Ook vervallen tijdrovende werkzaamheden die software automatisch kan uitvoeren zoals het handmatig opmeten van gevels, wanden en binnenoppervlaktes. Daardoor kan meer de nadruk gelegd worden op strategisch advies. Misschien een meer meedenkende, ontwerpende rol daarin. Dat je kritisch kijkt naar de uitkomsten van de computer en hoe je die optimaliseert. Dat wordt in de toekomst een heel leuk onderdeel van bouwfysica.”

Bij Cauberg-Huygen voelde ze zich direct op haar plek. “Er is een gemoedelijke sfeer. Collega’s staan altijd voor je open en beantwoorden graag je vragen. Dat is wel wat anders dan bijvoorbeeld de haantjescultuur die ik eerder tegenkwam in de bankensector. Het is een intiemer clubje dan ik had verwacht. Jong ook. Met veel ruimte om je te bekwamen in je vak.”

Meer vrouwelijke adviseurs

Over wat ze zou willen bereiken, is Anne heel stellig. “Uiteindelijk wil ik adviseur worden. Genoeg weten van de techniek en de financiële aspecten om zelfstandig met een klant aan tafel te kunnen zitten. En dat combineren met creativiteit bij het bedenken van oplossingen. Zo zou ik mijn adviseurschap willen invullen. Cauberg-Huygen hecht aan diversiteit. Op de vestiging in Amsterdam is het aantal mannen en vrouwen gelijk verdeeld, maar zijn alle adviseurs man. De veranderende werkzaamheden van bouwfysica vragen om betere communicatieve vaardigheden. Meer diversiteit in dit vakgebied zou een stap in de goede richting zijn.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Pieter Molenaar