Duurzaam wonen in Buiksloterham
Projectgegevens
Opdrachtgever: Vink Bouw/OntwerpJeWoning
Architect: Studioninedots
Periode: Oplevering eind 2022
Bouwvolume: 1600 m2 BVO
Buiksloterham&Co
Buiksloterham is de nieuwe stadswijk aan de Noordelijke IJ-oever gericht op wonen en werken. Op dit voormalige haven- en industrieterrein is plek voor maximaal zo’n 8.575 woningen. Uitgangspunten voor deze circulaire herontwikkeling zijn onder meer: duurzame energieopwekking, hergebruik van grondstoffen, klimaatbestendigheid en duurzaam (deel)vervoer. Buiksloterham&Co is een deelgebied van stadswijk Buiksloterham, waarin in totaal 520 koop- en huurwoningen worden gebouwd, evenals bedrijfsruimten.
Project YCON aan het Tolhuiskanaal ligt in dit deelgebied. Het betreft een kleinschalig woongebouw van vijf verdiepingen met twaalf koopappartementen. Deze variëren in grootte van zo’n 50 tot 140m2. Ook is er een penthouse van ruim 170m2 met aan de voor- en achterzijde riante dakterrassen.
Groene gevel met grote raampartijen
De gevel van YCON kenmerkt zich door de aanwezigheid van getrapte, gestapelde tuinen. Deze breken de riante raampartijen van de verdiepingen. Bewoners kunnen elkaar treffen in de gezamenlijke binnentuin van circa 80m2. Hier bevindt zich ook de gezamenlijke fietsenberging. De appartementen hebben allemaal een eigen, vaste parkeerplaats naast het appartementencomplex.
Circulair stortbeton
Voor YCON maakt Vink Bouw gebruik van Urban Mining Concrete. Dit is stortbeton gemaakt van zand, grind en cement dat teruggewonnen is uit geselecteerd sloopbeton. Dit circulaire beton heeft een lagere milieubelasting en levert een aanzienlijke CO2-reductie op.
Advisering bouwfysica
Cauberg Huygen heeft de integrale advisering voor dit project verzorgd op het gebied van bouwfysica. Hierbij is speciale aandacht uitgegaan naar de groene balkons. Deze diepe balkons vormen een prettige buitenruimte voor de bewoners, maar creëerden een uitdaging voor de daglichttoetreding en detaillering.
Uiteindelijk zijn de woningen zo ontworpen dat iedere woning een ruime daglichttoetreding heeft en er slechts bij enkele woningen gekrijtstreept hoefde te worden. De diepe overstekken zorgen voor het tegenhouden van directe zoninstraling, waardoor de kans op oververhitting in de zomer afneemt.
Alle woningen hebben daarnaast grote raampuien die geopend kunnen worden. De bewoners hebben hierdoor de mogelijkheid om hun woning goed door te spuien. Daarnaast zorgen de groene balkons voor opvang van regenwater. Hierdoor wordt het rioleringsstelsel ontlast.
YCON is aangesloten op het duurzame stadswarmtenet van de gemeente Amsterdam. In combinatie met een dak vol PV-panelen resulteert dit in een duurzaam gebouw met een lage EPC-score van 0,20.
Een keer verder praten over dit project en uw volgende uitdaging?
Neem contact op met Iris de Goijer MBA