Den Haag is de enige gemeente in Nederland die gebruikmaakt van een onafhankelijke vocht- en schimmelexpert: Vochtexpert Den Haag. Sinds begin 2020 is Cauberg Huygen voor deze instantie de uitvoerende partij. Onze vochtexperts worden ingeschakeld als woningcorporaties en huurders het samen niet gelukt is om vochthinder in een huis op te lossen. Ons advies is voor alle belanghebbende partijen bindend. Martijn Balster, wethouder Wonen, Wijken en Welzijn in Den Haag, woonde recent een vochtonderzoek van Vochtexpert Den Haag bij. Het AD deed daarvan verslag.

Vochtexpert Den Haag

Om vochtproblemen in huurwoningen aan te pakken, hebben de gemeente Den Haag, de GGD en vier Haagse woningcorporaties in 2017 de ‘onafhankelijke vocht- en schimmelexpert Den Haag’, in de volksmond bekend als de Vochtexpert Den Haag, in het leven geroepen. “Sinds begin 2020 zijn wij de Vochtexpert Den Haag en hebben we meer dan 200 onderzoeken uitgevoerd, dit naar tevredenheid van de corporaties”, aldus Eelco Smeele, senior vochtexpert bij Cauberg Huygen.

Afbeelding website Vochtexpert Den Haag

Helder stappenplan

Huurders kunnen bij de Vochtexpert Den Haag terecht als ze last hebben van vocht of schimmel in huis én als het samen met de woningcorporatie niet gelukt is deze problemen te verhelpen. Eelco: “Wij werken volgens een helder stappenplan zodat huurders én de woningcorporaties weten hoe een onderzoek verloopt. Bij een onderzoek kijken wij altijd naar bouwkundige en installatie technische oorzaken én de wijze van bewonen. Hierdoor vinden wij alle oorzaken die de vochthinder veroorzaken én kunnen de juiste oplossing adviseren.”

Meting afzuigcapaciteit badkamer

Binnen drie weken na het laatste vochtonderzoek ter plekke ontvangen zowel de huurder als de woningcorporatie het advies. Op verzoek van de woningcorporatie kan de Vochtexpert Den Haag na drie maanden ook nazorg geven doorvragen over het rapport te beantwoorden en door te kijken of de voorgestelde oplossing heeft geholpen.

Bezoek van wethouder Balster

Om de aanpak van de Vochtexpert Den Haag met eigen ogen te zien, bezocht wethouder Balster recent een van onze onderzoeken. Tijdens het bezoek aan die woning sprak hij uitvoerig met de bewoonster. Ook liet hij zich door de aanwezige vochtexperts Eelco Smeele en Bart van de Giesen inhoudelijk informeren over het vochtonderzoek en veel voorkomende oorzaken van vochthinder.

Wethouder Martijn Balster (l) samen met vochtexpert Eelco Smeele (r) voor de woning waar het vochtonderzoek werd uitgevoerd

Wethouder Balster maakt zich vanuit zijn portefeuille niet alleen sterk voor de kwaliteit en leefcomfort van bestaande (huur)woningen, maar levert ook een bijdrage aan het oplossen van de woningnood in Den Haag door te streven naar het bijbouwen van 4000 woningen per jaar.

Lees meer bij het AD

Eelco Smeele smoelenboek minder rood

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Eelco Smeele