Op 7 juni 2017 vond op de TU Delft het debut.event 2017 plaats. Cauberg Huygen was samen met Peoplehouse uitgenodigd een drietal teams (Master)studenten te begeleiden met een case. Eén van deze teams eindigde als dagwinnaar met een gebouwschil die op een speciale manier energie opwekt. Het oordeel van de jury: ‘een integrale en ondernemende aanpak die we niet vaak zien’.

Case: geluidreducerende gevel met beperkende voorwaarden

Bij de combinatie Peoplehouse+Cauberg-Huygen waren tien Masterstudenten Building Technology aangesloten, met als interessegebied geluid, bouwfysica en geveltechniek. Verdeeld over drie groepen werden zij met onze case uitgedaagd om voor een geluidbelaste locatie een geluidreducerende gevel/geometrie te ontwerpen. De geluidreducerende ingrepen moesten echter voldoen aan bepaalde randvoorwaarden voor daglicht en ventilatie.

Een integrale opgave, waarbij verschillende parameters elkaar niet uit mochten sluiten, die in minder dan 5 uur opgelost moest worden. Om de casus in goede banen te leiden, werden de studenten begeleid door onze experts: Femke Corporaal en Hugo Verboven.

Innovatieve oplossingen bij Debut.event 2017 TU Delft

Vlnr.: Femke Corporaal (Cauberg Huygen), Ellen Visser (Peoplehouse) en Hugo Verboven (Cauberg Huygen)

Energieopwekking gebouwschil door contactgeluid

De drie groepen aangesloten bij Peoplehouse en Cauberg Huygen presenteerden uiteenlopende ideeën. Zoals geluidschillen en gebouwen in zaagtandvorm om de hoge geluidniveaus te reduceren. Deze ideeën werden vervolgens onder de loep genomen door Femke en Hugo. Het team met de studenten Hessel Ridder, Linda Vos, Pim Buskermolen en Tim Mechielsen hadden volgens de experts van Cauberg Huygen het beste idee. Zij hadden een klimaatadaptieve geluidschil bedacht die energie opwekt aan de hand van trillingen veroorzaakt door contactgeluid.

Vanuit ondernemend oogpunt werd van deze groep zeer gewaardeerd dat bepaalde ideeën ‘geshopt’ werden bij andere bedrijven die op de dag aanwezig waren. Een goed staaltje samenwerking zoals dat in de praktijk gebeurt. De jury was onder de indruk van de integrale en ondernemende aanpak en riep dit team uit als dagwinnaar.

De Innovatieve oplossingen bij Debut.event 2017 TU Delft1-op-1 met Peoplehouse

Voor Anne Cowan en Ellen Visser van partner Peoplehouse was het event een mooie gelegenheid om 1-op-1 gespreken aan te gaan met jonge, ondernemende talenten. Zij waren zeer onder de indruk van de nieuwste ideeën, trends en innovaties waar studenten zich mee bezighouden en de energie die ze uitstraalden. Deze gesprekken krijgen zeker een vervolg.

DEBUT.event 2017

Het driedaagse debut.event is in 2016 geïnitieerd vanuit de Master Building Technology aan de faculteit Bouwkunde. Bij dit jaarlijkse evenement werken Masterstudenten een praktische case uit, onder begeleiding van experts van een bedrijf en presenteren hun oplossingen aan de zeven deelnemende bedrijven en, uiteindelijk, aan een externe jury. Deze jury wijst uiteindelijk de dagwinnaars aan.

Aan Debut.event 2017 deden circa 75 studenten mee van de Master Building Techology, Architectural- en Building Engineering. Naast Peoplehouse en Cauberg Huygen deden ook de geveltechnische bedrijven Sorba, Scheldebouw en VMRG mee, evenals de constructie-/bouwtechnische bureaus als Inbo, BAM en Saint-Gobain. De meeste van deze bedrijven zijn partners van Cauberg Huygen, dus het was een uitstekende gelegenheid om even bij te praten.

Volgend jaar is Cauberg Huygen samen met Peoplehouse weer van de partij op Debut.event!

Tekst: Andreja Andrejevic, Peoplehouse (trainee) | Cauberg Huygen (junior adviseur)

Hugo Verboven smoelenboek

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Hugo Verboven