De afgelopen twee maanden heeft het coronavirus het nieuws en het dagelijks leven gedomineerd, en werden sommige bedrijfstakken hard geraakt door de maatregelen. Ook sommige werkzaamheden van Cauberg Huygen op locatie hebben hier in meer of mindere mate hinder van ondervonden. We hebben Martijn Mulders, teamleider Milieu Overheden, en Bart van de Giesen, senior adviseur Bouwkwaliteit, gevraagd naar hoe zij hun werk de afgelopen periode ervaren hebben.

Welk effect heeft corona gehad op je werkzaamheden?

De opdrachtgevers van Cauberg Huygen Milieu zijn voornamelijk omgevingsdiensten. Wij voeren in opdracht van deze diensten milieucontroles uit en die zijn de afgelopen tijd allemaal stilgelegd. We konden dus geen controles op locatie houden. Wel was het mogelijk om via videobellen en online vragenlijsten werkzaamheden op afstand uit te voeren.

In tegenstelling tot de milieutoezichttaken van het team van Martijn, heb ik als expert op het gebied van bouwkwaliteit mijn werkzaamheden, die voor een groot deel bestaan uit inspecties, gewoon kunnen blijven uitvoeren. Hiervoor hebben wij de richtlijnen van de RIVM en het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ van Bouwend Nederland, opgevolgd. Dus je hebt nog een aanvullend protocol en daar houden wij ons aan houden. Dit betekent dat wij niet bij risicogroepen langsgaan en dat we ons natuurlijk houden aan de 1,5 meter afstand. Verder nemen we de hygiëne maatregelen zo veel mogelijk in acht.

Is het lastig om in je werk 1,5 meter afstand te houden?

Nee, bij de inspecties die ik de afgelopen maanden heb gedaan was het geen probleem om te voldoen aan de 1,5 meter afstand en andere coronarichtlijnen. Iedereen is zich er wel bewust van. Ik kom ook vaak bij mensen thuis en ik merk hier dat iedereen gewoon de gepaste afstand houdt. Iedereen beseft volgens mij gewoon wat de nieuwe gedragsnormen zijn.

Waarom is het zo belangrijk dat metingen en inspecties doorgaan?

Niet alleen maakt dat een groot deel uit van mijn werkzaamheden, maar we moeten allereerst metingen en inspecties uitvoeren om bijvoorbeeld schade te achterhalen en vervolgens de resultaten te verwerken in rapporten. Op het moment dat dit begintraject stil ligt, dan staat de rest van het project ook stil. Dus als dit niet doorgaat, loopt alles vertraging op en droogt uiteindelijk het werk op.

Hoe lukt het jou in deze bijzondere periode om stabiel te blijven?

We zijn eigenlijk al vanaf het begin van de coronacrisis aan het bekijken naar wat we wél konden doen in plaats van wat niet mogelijk was. En hoe we ervoor konden zorgen dat iedereen aan het werk kon blijven. Dat is ons aardig gelukt en daar heb ik veel energie uitgehaald. Daarnaast ben ik van nature vrij optimistisch. De voorzitter van het WHO verwoordde het recentelijk mooi in een stuk: ‘Ten tijde van dit soort situaties moet je zorgen dat je in beweging blijft. Want op het moment dat je gaat stilzitten en wachten tot het overwaait dan krijgt het je altijd te pakken’.

Wat heel verleidelijk is, is om af te wachten tot het overwaait. Ik denk dat dat zowel zakelijk als privé de grootste bedreiging is. In dit soort situaties moet je niet gaan zitten afwachten. Je moet in actie komen, en met je klanten en medewerkers bezig zijn.

Op zich heb ik er geen moeite mee. Ik heb thuis alle voorzieningen die ik nodig heb, zoals mijn laptop en een goede internetverbinding. Daarbij kom ik ook nog vaak buiten doordat je voor inspecties en metingen de deur uit moet. Dus eigenlijk vind ik het bijna een fijne situatie. Normaal had ik twee uur reistijd als ik naar kantoor ging, een uur heen en een uur terug. En dat valt nu allemaal weg, dus ik voel me er eigenlijk wel ontspannen bij.

Wordt de coronacrisis even zwaar als de kredietcrisis van 2008?

Ik maak me wel zorgen over de economische schade die deze crisis met zich meebrengt. Ik denk dat het consumentenvertrouwen daalt en voor langere tijd laag blijft. Daarmee voorzie ik dat ons land daar economische gevolgen van gaat ondervinden die misschien wel een jaar of 2 jaar kunnen duren. Ik denk dat we dus niet de economische groei zullen realiseren die voor dit jaar en de komende jaren gepland stond.

Toch heb ik niet wakker gelegen van de coronacrisis. Ik moet wel zeggen dat ik na de aankondiging van de slimme lockdown bang was voor de gevolgen. En dan vooral wat dit zou betekenen voor mijn collega’s en het werk dat wij doen. De dagen daarop zijn we toen gaan kijken wat mogelijk was en wat we konden blijven doen. We hebben ons daarop aangepast en vanaf toen was het gevoel alweer redelijk snel verdwenen.

Ik merk wel dat vanuit sommige corporaties en aannemers projecten stilgelegd zijn, maar wel zo min mogelijk omdat iedereen natuurlijk wilt dat het doorgaat. Alleen wanneer één partij in het proces het werk stillegt, dan stopt het automatisch ook ergens anders. Maar ik moet zeggen dat ik persoonlijk denk dat we de klap van 2008 niet gaan krijgen. Zeker omdat na 2008 in de bouw en de politiek het besef is ontstaan dat we constant woningen moeten bijbouwen om het woningtekort nu en straks het hoofd te bieden. Dus er is alles aan gelegen om de bouw van woningen door te laten gaan. Misschien dat het nog komt maar ik denk niet dat wij een vergelijkbare crisis zoals in 2008 zullen meemaken.

Hoe heeft jouw gezin de afgelopen periode ervaren?

Bij mij en mij vriendin thuis is er eigenlijk niet zo heel veel veranderd. Mijn vriendin is werkzaam als hypotheekadviseur bij de Rabobank en is ook nog steeds volop aan het werk met behulp van videobellen en telefonische klantgesprekken. We hebben geen kinderen en ik denk dat dat wel heel veel scheelt. Ik heb heel veel respect voor de mensen die in de tussentijd met een aantal kinderen thuis hebben gezeten en meester of juffrouw hebben moeten spelen, en die vervolgens ook nog zelf moesten werken. Daar heb ik heel veel bewondering voor.

Mijn gezin vind het leuk dat ik thuis ben op de dagen dat ik geen inspecties of metingen heb. Dus wat hen betreft mag dit nog wel wat langer duren. Als ik wat meer op kantoor ga werken, wordt het thuis denk ik weer iets zwaarder als mijn vrouw alleen met de kinderen is. Tot nu toe ervaren wij – ondanks dat dit voor veel personen een trieste periode is – eigenlijk hoofdzakelijk positieve effecten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met