Begin deze maand waren tien medewerkers van Cauberg Huygen en Cauberg Huygen Milieu afgereisd naar het zuidelijkste puntje van Afrika om, in samenwerking met de Universiteit Stellenbosch, hun kennis te vergroten in Business Administration. De trip naar Zuid-Afrika maakt onderdeel uit van de MBA-opleiding van Cauberg Huygen en dit derde studieblok werd door de studenten als zeer intensief en leerzaam ervaren. Samen met MBA-student Niels van Strien en program manager Johan Blom blikken wij terug op deze leerzame week.
Casus LYNERS
Zaterdagochtend 2 februari ging de groep studenten vol enthousiasme op weg naar Zuid-Afrika om de kneepjes van het MBA-vak te leren. Na een 11 uur durende vliegreis kwam de groep aan in het hotel waar zij op zondag gedurende een touristische dag konden bijkomen van de lange vlucht. De studieweek begon op maandag met in het ochtendprogramma twee hoorcolleges met de focus op de economische sector in Zuid-Afrika en het politieke landschap in Afrika. In de middag hebben de studenten het eerste bedrijf bezocht: ‘LYNERS’. Dit bedrijf is gespecialiseerd in advisering, engineering en projectmanagement in infrastructuur, civiele werkzaamheden en electrotechniek. Voor ‘LYNERS’ heeft de groep die middag de taak gekregen om een casus te behandelen en in de weken daarna een gedetailleerd adviesrapport te schrijven ter afsluiting van het studieblok.
Staand (van l naar r): Joselien Dekkers, Thomas Taris, Menno Spierenburg, Niko Divendal, Bjorn Wolters, Marcel Blankvoort, Diederik Haveman, Niels van Strien, Jan-Willem van Wijngen, Iris de Goijer
Zittend (van l naar r): Sheena Maneveld, dr. Hans Bossert, dr. Victor Prins, Willemine Ridderhof, Berthil Dolmans, Louis van Brakel, Johan Blom
Tot diep in de nacht
De dagen die volgden bestonden uit hoorcolleges over uiteenlopende, actuele thema’s in Zuid-Afrika. Niels: “Vooral de hoorcolleges gericht op de politieke en economische omstandigheden in het bedrijfsleven hebben een blijvende indruk op mij gemaakt. Ook het bezoek aan ‘Capitec’, de meest succesvolle bank in het land, was overweldigend. De in de hoorcolleges behandelde grote verschillen binnen het land zijn duidelijk te merken”. Louis van Brakel, algemeen directeur van Cauberg Huygen, voegde zich op dag 5 bij de groep. Louis verbaasde zich over het feit dat de studenten tot midden in de nacht nog druk aan het werk waren. Ook voor Johan was dit moment memorabel: “Dit laat zien dat dat de studenten, ondanks de enorme stappen die ze al hebben gemaakt, vastberaden en gemotiveerd zijn om er alles uit te halen en verder te groeien in het vak. Dat is iets om trots op te zijn!”
Presenteren onder druk en voor hoog bezoek
De komst van aandeelhouder Berthil Dolmans van Dolmans, op de laatste studiedag in Zuid-Afrika, zorgde bij de studenten voor extra spanning bij de presenteren van de casus voor de jury. Deze jury bestond uit heer Prins van de universiteit Stellenbosch, de heer Lyners en de heer Filippi van de organisatie LYNERS, dr. Hans Bossert en Louis van Brakel. Niels zag in eerste instantie op tegen de presentatie, maar vond dit uiteindelijk toch het beste moment van de week. “Er was relatief weinig tijd ingeruimd voor de voorbereiding en ik had nog niet veel ervaring met presenteren, maar ik ben ontzettend blij met het eindresultaat en de prestatie die ik en de groep als geheel hebben neergezet”, aldus Niels. Na de presentatie was volgens Johan opluchting te zien op de gezichten van de studenten. Alle studenten hebben deze presentatie succesvol afgesloten. Zowel Hans, Berthil en Louis waren ontzettend trots op de prestaties van de studenten.
Afsluiting
Naast de inhoudelijke kennis die de studenten deze week hebben opgedaan, heeft Niels ook iets meegekregen over de mentaliteit van de inwoners van Zuid-Afrika, namelijk dat deze ondanks de moeilijke leefomstandigheden in het land toch veel positiviteit uitstralen. Niels: “Deze levenshouding ga ik zeker in mijn werk toepassen”. Aansluitend was er een informeel diner om de week af te sluiten, vanzelfsprekend in de vorm van een barbecue en met een overheerlijke wijnproeverij in Zuid-Afrikaanse stijl. De studenten hebben veel geleerd, maar het MBA-leerproces is nog niet afgerond. Vol goede moed gaan zij het adviesrapport afronden.
Met deze nieuwe kennis zijn onze medewerkers klaar om met een frisse blik aan de slag te gaan met de uitdagingen van Cauberg Huygen.