Cauberg Huygen voor V.O.F. City (combinatie bestaande uit Van Wijnen Groep N.V. en Epicurus Developement)

City Theater

Amsterdam

Gemeentelijk monument in oude luister hersteld na renovatie

In 1935 werd het City Theater in Amsterdam geopend. Het voor die tijd revolutionaire gebouw van architect Jan Wils is een van de sprekende voorbeelden van ‘het nieuwe bouwen’. Het pand is nu volledig in ere hersteld.

Projectgegevens

Opdrachtgever: V.O.F. City (combinatie bestaande uit Van Wijnen Groep N.V. en Epicurus Developement)

Architect: Rappange & Partners Architecten b.v.

Periode: 2006 - 2010

Bouwvolume: 6.000 m2 bvo

Indeling na renovatie

Op 30 november 2010 is het gerenoveerde gebouw opnieuw geopend. Naast zeven bioscoopzalen bevinden zich ook een speelautomatencasino in de kelder en een bar-restaurant op de begane grond en eerste verdieping. Cauberg Huygen heeft in opdracht van projectontwikkelaar Epicurus geadviseerd op de vakgebieden bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Project City Theater

Uitdaging brandveiligheid

Een van de grootste uitdagingen was hoe het monumentale gebouw met stalen draagconstructie kon voldoen aan de hedendaagse brandveiligheidseisen zoals die ook voor nieuwbouw gelden. Daarnaast werd bekeken hoe het gebouw met volle bezetting bij brand snel genoeg ontruimd kan worden.

Advisering geluidisolatie en geluidafstraling

Het project kende ook een aantal akoestische uitdagingen. Veel aandacht is uitgegaan naar de geluidisolatie tussen de zeven bioscoopzalen onderling, maar ook naar de geluidisolatie tussen het restaurant/loungebar Little Buddha, op de begane grond en de 1e verdieping, en de bioscoopzaal erboven. Daarnaast is onderzoek verricht naar de geluidafstraling van het gebouw, vanwege de bioscoopzalen, horeca en technische installaties, naar de omliggende panden.

Tijdens de uitvoeringfase zijn voor Pathé Bioscoop akoestische controlemetingen verricht. Dit om toe te zien op de uitvoering van de constructies waaraan uit akoestisch oogpunt zware eisen gesteld zijn. De laatste geluidmetingen die wij na de verbouwing hebben verricht, laten een positief resultaat zien.

Een keer verder praten over dit project en uw volgende uitdaging?

Neem contact op met