Cauberg Huygen voor AM, Stadgenoot en Vego BV

GAK-gebouw

Amsterdam

Transformatie voormalig kantoorgebouw naar koopstudios en horeca

Het voormalige Gemeentelijk Administratie Kantoor (GAK) aan het Bos en Lommerplantsoen is een ontwerp van stadsarchitect Ben Merkelbach. Het bleek een ideaal tranformatieobject.

Projectgegevens

Opdrachtgever: AM, Stadgenoot en Vego BV

Architect: Zecc Architecten en Wessel de Jong Architecten

Periode: 12/2011

Bouwvolume: 36.000 m2 bvo, 12 woonlagen

Monument met zakelijke uitstraling

Het transparante, zakelijke GAK-gebouw dateert uit 1960 en heeft een monumentale status. Het gebouw bestaat uit twee vleugels die, parallel aan elkaar maar niet in elkaars verlengde, aansluiten op het middengedeelte. Het gebouw is circa 155 meter lang en telt op het hoogste niveau 12 verdiepingen.

Besloten is tot een transformatie van kantoor naar woningen, bedrijfsruimten en horeca. In de Noord- en Zuidvleugel worden op de verdiepingen bij elkaar circa 330 studioappartementen gerealiseerd, terwijl op de begane grond en in het souterrain circa 2.000 m2 aan commerciële ruimten beschikbaar zullen zijn. In het middengedeelte worden 120 woningen gerealiseerd en horeca op de begane grond. In de transformatie is het oorspronkelijke karakter van het gebouw zoveel mogelijk behouden.

Project GAK-gebouw

Ligging A10 en geluid

Cauberg Huygen is bij het project betrokken geweest als adviseur op het gebied van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid. Vanwege de ligging op korte afstand van de A10 en eenzijdig georiënteerde woningen is een innovatieve oplossing bedacht om de woningen te voorzien van een spuimogelijkheid, waarbij voldaan wordt aan de eisen met betrekking tot de Wet Geluidhinder en het Amsterdams Geluidbeleid. Een andere uitdaging lag op het gebied van geluidisolatie en brandveiligheid in combinatie met de bestaande bouwconstructies en trappenhuizen.

Meer projectinformatie in pdf

Meer projectinformatie in pdf

Project GAK-gebouw

Hugo Verboven smoelenboek

Een keer verder praten over dit project en uw volgende uitdaging?

Neem contact op met Hugo Verboven