Cauberg Huygen voor Dura Vermeer en De Nijs i.s.m. Bouwinvest

Pontsteiger

Amsterdam

Nieuwe landmark aan het IJ

Het door Arons en Gelauff Architecten ontworpen woongebouw Pontsteiger in de Amsterdamse Houthaven springt in het oog door zijn open structuur: een poort met een vrije hoogte van 60 meter. Cauberg Huygen was al in een vroeg stadium betrokken bij dit project.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Dura Vermeer en De Nijs i.s.m. Bouwinvest

Architect: Arons en Gelauf Architecten

Periode: 2014 - 2015

Bouwvolume: 40.000 m2 bvo

Pontificaal

Het 90 meter hoge woongebouw Pontsteiger is prominent gelegen aan het IJ, aan de kop van de steiger waar de pont naar Amsterdam-Noord vertrekt. Het complex wordt één van de hoogste woongebouwen van de hoofdstad. Het gebouw omvat 300 huurappartementen, 66 koopwoningen, ca. 2.000 m2 commerciële ruimte en voorzieningen, 263 parkeerplaatsen en 45 ligplaatsen voor boten.

Project Pontsteiger

Veelomvattende advisering

Cauberg Huygen adviseerde bij dit project op het gebied van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid, trillingshinder in de brugwoningen en windhinder. Gezien de bijzondere structuur van het gebouw en de gebouwhoogte hebben we een aantal uitdagingen in het project goed weten op te lossen. Eén daarvan is de daglichttoetreding van de woningen van de woningen aan het carré.

Trillingsberekeningen

Een andere uitdaging waren de trillingen als gevolg van het lopen in de brugwoningen. Hiertoe zijn specifieke berekeningen uitgevoerd om het gedrag te voorspellen. Op basis hiervan zijn de vloeren stijver gemaakt. In nauw overleg is voor het gebouw tot een integraal brandveiligheidsconcept gekomen. Door de grote gebouwhoogte van 90 meter zijn hiervoor bijzondere voorzieningen getroffen.

Project Ponsteiger

Project Pontsteiger windhinderWindhinderonderzoek

Ook is onderzoek gedaan naar windhinder in deze open omgeving aan het IJ. Er zijn zowel een windtunnelonderzoek als CFD-berekeningen uitgevoerd. De begane grond en de locaties van de entrees zijn geheel uitgekiend op windcomfort.

BIM

Voor het project is door de verschillende partijen in een BIM-omgeving aan een 3D-model gewerkt. Enerzijds hebben wij voor onze berekeningen informatie uit het BIM-model gehaald. Anderzijds hebben we in het BIM-model gecontroleerd of onze adviezen juist verwerkt waren. Hiervoor hebben wij het programma Solibri gebruikt. Middels BIMCollab zijn opmerkingen gecommuniceerd ter verbetering van het BIM model.

Daarnaast zijn de bouwfysische eigenschappen zoals brandwerendheid, akoestische isolatiewaarde en thermische isolatiewaarden aan het BIM-model toegevoegd zodat de aannemer per element uit kan lezen aan welke bouwfysische eigenschappen moeten worden voldaan.

Project Pontsteiger

Een keer verder praten over dit project en uw volgende uitdaging?

Neem contact op met