Cauberg Huygen voor Lingotto / Klok Groep

Vasim

Nijmegen

Transformatie Cultuurspinnerij De Vasim

Het monumentale fabriekspand van Vasim op het NYMA-terrein in Nijmegen wordt door ontwikkelaar Lingotto en KlokGroep gerenoveerd en getransformeerd tot een culturele hub voor creatieve bedrijven en evenementen. Cauberg Huygen heeft integraal geadviseerd over bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Lingotto / Klok Groep

Architect: Zecc

Periode: 2020 - heden

Bouwvolume: 10.900 m2

Continu-spinnerij Vasim

Met het Vasim-gebouw werd in 1948 in Nijmegen op het NYMA-terrein een compleet nieuwe continu-spinnerij gebouwd. Een fraai voorbeeld van industriële wederopbouwarchitectuur. Het destijds nieuwe productieproces vereiste dat de fabriekshal voortdurend werd voorzien van frisse lucht. Hiervoor werden de twee betonnen, schoorsteenachtige constructies gebouwd die samen met de getoogde gevels het gebouw een markant uiterlijk gaven.

Project Vasim in Nijmegen

Tweede leven

Het gebouw verdiende dan ook een tweede leven. Het gebouw bedraagt ca. 10.900 m2 die geschikt gemaakt wordt voor een cultuurcentrum met evenementenhal, bijbehorende horeca, ateliers, werkplaatsen, sportfaciliteiten en kantoorruimtes.

Het gebouw bestaat uit een souterrain, waar naast horeca, onder andere een bokschool en een muziekstudio zijn ondergebracht. In basis worden deze ruimten direct van buiten ontsloten vanaf het aansluitend terrein. De begane grond kent twee grote hallen met daartussen een centrale gang. In een van de hallen is de Werkstad ondergebracht middels houten units.

De andere hal omvat een evenementenruimte, een dansschool en de circusschool. Beide kopgebouwen bieden plaats aan horeca op de begane grond, kantoren en in de voormalige betonnen ventilatieschachten een escaperoom.

Project Vasim in Nijmegen

Gefaseerde brandveiligheid

Om te zorgen dat de bestaande creatieve bedrijven ook tijdens de bouwwerkzaamheden grotendeels in het Vasim-gebouw konden blijven, moest niet alleen een slim brandveiligheidsconcept opgesteld worden voor de eindfase van de renovatie, maar diende ook gekeken te worden naar de brandveiligheidsvoorzieningen in alle tussenliggende fases. Waar mogelijk zijn de voorzieningen op nieuwbouwniveau gebracht. Daarnaast is de ontvluchting voor de diverse scenario’s beschouwd.

Opwaarderen gebouwschil

De glazenbouwstenen in de gevel verkeerden in een dermate slechte staat dat deze vervangen moesten worden. Daarnaast dienden de gevels meer open te worden, zonder het bakstenenkarakter geweld aan te doen. Onder andere door nieuwe puien met geïsoleerde beglazing toe te passen werd de gebouwschil opgewaardeerd. In de Werkstad zijn geïsoleerde houten bedrijfsunits toegepast.

Project Vasim in Nijmegen

Klinkt als muziek in de oren

De Vasim herbergt de nodige organisaties die zich bezighouden met geluidproducerende activiteiten, zoals (muziek)events, dans, circus en muziekstudio’s. Maar ook de boksschool en andere gebruikers draaien graag een muziekje. De vernieuwde huisvesting klonk de gebruikers dan ook als muziek in de oren. Hoewel het gebouw in de basis casco wordt aangeleverd, dient overlast tussen gebruikers voorkomen dan wel beperkt te worden. Een goed ontwerp is de basis, maar een goede afstemming over gebruik en verwachting tussen de gebruikers is net zo van belang.

Advisering Cauberg Huygen

Cauberg Huygen heeft de integrale advisering voor de bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid van het project verzorgd met respect voor het bestaande monumentale karakter. Van concept voor de eindfase tot en met de gefaseerde uitvoering.

Project Vasim in Nijmegen

Jack Ponsteen smoelenboek

Een keer verder praten over dit project en uw volgende uitdaging?

Neem contact op met Jack Ponsteen