De winnaars van De Isolatie Uitdaging zijn gestart met het testen van hun innovatie in gevelisolatie. QAVITY, de innovatie van QBuild en Cauberg Huygen, wordt toegepast in een proefwoning van Portaal. Een spannende fase: lukt het om van idee naar een eerste prototype te komen?

Laboratoriumproef buiten

De drie winnaars maakten een plan van aanpak voor de doorontwikkeling. Doel hiervan is om van idee tot prototypes te komen. De winnaars gaan nu in een proefwoning van de drie corporaties met een eerste prototype aan de slag:

  • Vesta Chemicals met binnenisolatie ‘Nanotech inside®’ in een woning van Mitros;
  • NieuwWonen van VolkerWessels met buitenisolatie ‘EWS’ in een woning van Bo-Ex;
  • QBuild en Cauberg Huygen met spouwoplossing ‘QAVITY’ in een woning van Portaal.

Met hulp van de TU Delft worden de resultaten – zoals isolatiewaarde en comfortverbetering – in de proefwoningen gemeten.

De verschillende oplossingen

De drie oplossingen hebben een ieder een eigen aanpak om gevels te isoleren:

  • Nanotech inside® verbetert de isolatie van een woning door middel van pleisters en coatings met nanotechnologie.
  • Met External Wall System (EWS) wordt de bestaande spouw van een woning volgeschuimd. Daarna wordt de buitengevel voorzien van ankers waarop zeer dunne, industrieel vervaardigde, gevelpanelen worden geplaatst.
  • QAVITY is een isolatiemethode om bestaande spouwmuren te isoleren. In de spouw wordt een zak aangebracht die wordt gevuld met isolatiekorrels. De zak wordt vervolgens vacuüm getrokken.

Wedstrijd nog maar het begin

De innovatiewedstrijd was nog maar het begin. “Voordat we een marktrijp product hebben en echt kunnen opschalen, hebben we met elkaar nog een weg te gaan”, zegt projectleider Gerdi Berkers. “Wat nu volgt is een traject van meerdere prototypes en doorontwikkeling tot producten die de juiste kwaliteit bieden, die makkelijk en snel zijn toe te passen én ook nog eens betaalbaar zijn. De doorontwikkeling doen we samen met zo’n 20 sympathiserende corporaties. Zo komen we met elkaar tot standaardisatie en hebben we producten waarmee we duizenden woningen kunnen isoleren.”

De Isolatie Uitdaging

De ambitie van corporaties om hun woningen te verduurzamen is groot en vraagt om investeringen. Tegelijkertijd willen zij hun woningen voor huurders betaalbaar houden. Dat was één van de redenen dat drie Utrechtse corporaties, Mitros, Bo-Ex en Portaal, De Isolatie Uitdaging organiseren. Een innovatiewedstrijd waarmee zij de markt uitdagen om slimme gevelisolatie te bedenken. Gevelisolatie waarmee zij hun woningen beter, sneller en met minder overlast kunnen isoleren. Eind juni, tijdens de finale, maakte juryvoorzitter Diederik Samsom de drie winnaars bekend.

Blijf op de hoogte via www.isolatieuitdaging.nl

Links

Pieter Molenaar

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Pieter Molenaar