De A’DAM Toren aan de IJ-oever is bekroond met de NRP Gulden Feniks 2017-prijs in de categorie Transformatie. Het is volgens de jury een ‘aansprekend voorbeeld van hoe je met doortastende initiatieven meerwaarde kunt geven aan een bestaand gebouw op een bestaande plek’. De jury was unaniem in haar besluit. Cauberg Huygen was bij dit project betrokken als adviseur brandveiligheid.

Draaiende kroon

De belangrijkste visuele aanpassing bij de A’DAM Toren, voorheen Shell-toren, is de toevoeging van een ronddraaiende glazen cilinder met daarin het restaurant en een uitkijkplatform in de kroon van het gebouw. Ook hebben zich een nachtclub en een hotel met 120 kamers zich in de A’DAM Toren gevestigd. Het gebouw is daarnaast voorzien van een nieuwe, beter geïsoleerde gevel en er wordt gebruikgemaakt van duurzame energie.

De A'DAM Toren wint de NRP Gulden Feniks 2017 in de categorie Transformatie.

Brandveiligheid

Cauberg Huygen was bij het project A’DAM Toren in opdracht van Lingotto betrokken als adviseur brandveiligheid. De grootste uitdaging bij dit project bestond uit het bij een calamiteit veilig naar beneden krijgen van de vele gasten bovenin de toren via de twee trappenhuizen. Hiervoor is in de ontwerpfase een doordacht brandveiligheidsconcept opgezet.

Andere categorieën

Naast A’DAM Toren gingen ook de projecten ‘Tandheelkunde Radboud UMC’ (Renovatie) en ‘Nijmegen omarmt de Waal’ (Gebiedsontwikkeling) met de felbegeerde Gulden Feniks naar huis. De extra prijs met als categorie Low Budget Big Impact ging naar Ru Paré in Amsterdam Slotervaart. Cauberg Huygen is als adviseur ook betrokken geweest bij de projecten Hotel W en Lumière Cinema, twee andere genomineerden in de categorie Transformatie.

Links

Liselotte Apon (15 febr. 2024)

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Liselotte Apon