Marlies Kreutz is vorig jaar begonnen als beginnend toezichthouder Bodem. Hoe heeft zij haar begintijd bij Cauberg Huygen Milieu ervaren, welke bodemveteraan heeft haar ingewerkt en wat is haar kijk op toekomstige ontwikkelingen in haar vakgebied? Een uitgebreid en openhartig interview met Marlies Kreutz. 

Werken als toezichthouder Bodem

“Vorig jaar augustus ben ik gestart bij Cauberg Huygen Milieu. Ik kon toen gelijk aan de slag bij Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) die voor mij een opdracht had als toezichthouder Bodem, toen voor mij totaal nieuw terrein. Bij ODH voer ik controles uit op locaties waar de bodem wordt bewerkt, bijvoorbeeld als er gegraven moet worden in verontreinigde grond. Deze werkzaamheden moeten volgens een bepaald protocol uitgevoerd worden. Als toezichthouder ga ik, aan de hand van een checklist, na of dit het geval is. Vervolgens werk ik mijn bevindingen uit in het programma OpenWave.”

Interview Marlies Kreutz

Marlies Kreutz op het hoofdkantoor in Rotterdam

Agrarische achtergrond

“Ik was zelfstandige in de agrarische sector, waar ik veehouders hielp bij het realiseren van een korte keten; het lokaal afzetten van producten in de omgeving. Ik merkte dat ik het nodig had om weer in het bedrijfsleven te gaan werken, om meer te leren over hoe bepaalde processen werken en onderdeel te zijn van een team. Ook miste ik de technische kant van het vak. Zaken als het inzaaien van verschillende gewassen en de opbouw van de bodem bijvoorbeeld. Nadat ik de knoop had doorgehakt om te solliciteren, ben ik dus ook breder gaan kijken.”

Keuze voor Cauberg Huygen Milieu

“Op een gegeven moment stuitte ik op de vacature bij Cauberg Huygen. Omdat twee studiegenootjes van mijn opleiding eerder gesolliciteerd hadden bij Cauberg Huygen, had ik het vaker voorbij zien komen. Ik verdiepte me in het bedrijf en bezocht de website, waar ik een goed gevoel bij had. Daarnaast sprak het technische aspect van bodem dat in de vacature naar voren kwam mij aan. Ik wist niet wat dit vakgebied en de functie nou precies inhield, maar wel dat dit onderwerp heel veel mogelijkheden kon bieden. Ik ben blij dat ik ervoor ben gegaan.”

“Ik werd extra enthousiast van de manier waarop ik hier ben ontvangen en het beeld dat geschetst werd van het bedrijf. Wat mij heel erg aanspreekt is om bij een bedrijf te werken met een jonge, frisse uitstraling, dat zich bezighoudt met interessante en actuele onderwerpen. Ik dacht gewoon: oké, we gaan ervoor, want waar dit bedrijf mee bezig is, is ontzettend relevant”.

“Er werken bij ons mensen met heel diverse achtergronden”

“Wat ik ook leuk vind aan Cauberg Huygen is dat er mensen werken met heel diverse achtergronden. Zo heeft de één een achtergrond met toerisme, terwijl een ander actief is geweest in een laboratorium. Dit maakt dat we een kwalitatief goed team vormen met mensen die allemaal hart hebben voor het milieu, maar wel vanuit een andere achtergrond en een eigen perspectief. Het is fijn dat er tijdens sollicitatiegesprekken gekeken wordt naar de interesse en mogelijkheden van iemand in de breedste zin van het woord. Er wordt niet vastgehouden aan een vast criterium en of een persoon hieraan voldoet ja of nee. Het zien van een zekere ‘drive’ en inherente interesse bij mensen die solliciteren is vaak belangrijker.”

Wandelende bodemencyclopedie

“Ik ben ingewerkt door Anton Dirkx. Anton zit al lange tijd op verschillende opdrachten bij de ODH en is dé bodemspecialist van Cauberg Huygen. Anton is echt een wandelende bodem-encyclopedie. Ik leer ontzettend veel van hem. Door Anton ondervind ik de diepgang en complexiteit van het vak. Details, waar ik eerst niet naar keek, brengt hij bij mij aan het licht. Dat maakt dat ik elke keer weer anders in mijn werk sta, wat bijdraagt aan mijn professionaliteit. Die groei vind ik fijn. Er is nog zoveel te ontdekken.”

“Dat speurwerk, dat vind ik zó interessant!”

“Anton bezoekt bijvoorbeeld oude stortplaatsen waar in het verleden van alles is gedumpt. Van huisvuil tot aan granaatscherven uit de Tweede Wereldoorlog. Die stortplaatsen moeten in de staat blijven waarin ze zijn, zodat verontreiniging ingedamd blijft. Om de achtergrond van deze stortplaatsen te achterhalen zit Anton door, vaak met pen geschreven, dossiers uit de jaren 70 te ploeteren. Heel die geschiedenis, wat er allemaal op deze locaties is gebeurd, dat speurwerk, dat vind ik zó interessant!”

Interview Marlies Kreutz

Bodemonderzoek

Bevoegd gezag

“Af en toe kom je bij een locatie en dan zie je ze denken: ‘Oh nee, daar heb je het bevoegd gezag!’. Ik kan me dat goed voorstellen, al vond ik dat in het begin wel lastig. Vaak moet het werk toch even worden stilgelegd om mij te woord te staan. En soms krijgen ze dan te horen dat ze iets niet goed doen. Het heeft mij verrast hoe meegaand mensen zijn. Vaak hebben ze op locatie al direct klaarliggen waar je om vraagt, staan ze open om uitleg te geven en vertellen ze gepassioneerd over hun werk.”

“In mijn geval is dat hartstikke fijn, omdat ik dit werk nog niet zo lang doe. De eerste keer dat ik op controle was samen met Anton, troffen we een bevlogen jonge gast – tijdens een sanering dacht ik – die mij enthousiast vertelde over zijn werk en liet zien wat waar hij verantwoordelijk voor was op de desbetreffende locatie. Je komt onaangekondigd, maar als je zegt wie je bent en waar je voor komt, word je met een open houding ontvangen!”

“Als toezichthouder moet je niet té meegaand zijn. Ik probeer er altijd alert op te zijn dat je als toezichthouder wel het bevoegd gezag bent. Van nature ben ik iemand die iedereen te vriend wil houden, maar als je tijdens zo’n controle een overtreding ziet, is het van belang om hier strikt over te zijn. Het duurt wel even voordat je dat onder de knie hebt.”

Begeleiding vanuit het team

“Wat ik merk in dit werk is dat je het beste leert in de praktijk. Toen ik hier begon, wist ik niks met betrekking tot het werk dat ik nu doe. Als je mij anderhalf jaar geleden had gevraagd naar bodemzaken en het beleid rondom bodem, had ik je niet kunnen vertellen wat het inhoudt. Ik had nooit voor mogelijk gehouden waarmee ik allemaal te maken zou krijgen. Je moet er naartoe groeien, zelf ontdekken, dingen gaan herkennen en vaktermen leren. Je groeit er vanzelf in naarmate je je eigen zaken afhandelt.”

“Hoewel ik tijdens controles nog weinig problemen ben tegengekomen, kan ik met Anton goed sparren over mogelijke knelpunten. Zo hebben we laatst samen verschillende scenario’s doorgenomen. Waar kun je tegenaan lopen? Hoe pak je dat aan? Wat kan en mag je wel en niet zeggen tijdens een controle? Ik vind het belangrijk om dit te bespreken, zodat ik tijdens calamiteiten weet hoe ik mijn taak als toezichthouder het beste kan uitvoeren.”

Hoofd koel houden bij calamiteiten

“Laatst bezocht ik een locatie waar een calamiteit had plaatsgevonden. Tijdens het uitgraven van zowel schone als sterk verontreinigde grond, waren ze met de rupsbanden van de graafmachine door de vieze en schone uitgegraven grond gereden. De verontreiniging was hiermee verspreid, groter geworden. Op de locatie zelf was ruzie ontstaan over wiens verantwoordelijkheid waar lag. Ja, ik zat wel even met zweethandjes in mijn auto, niet wetende wat ik aan zou treffen. Toen ik aankwam leek iedereen opgelucht om bij mij hun verhaal te kunnen doen. Ik voelde me een soort van mediator. Op dat moment is het van belang om in mijn rol als toezichthouder te blijven. Neutraal blijven, geen kant te kiezen, maar ook om nog geen uitspraken te doen over de vervolgstappen ten aanzien van een mogelijke overtreding.”

“Ik geloof erin dat iedereen in principe probeert om zijn werk goed te doen”

“Ik geloof erin dat iedereen in principe probeert om zijn werk goed te doen. Op sommige locaties heb je met veel verschillende mensen te maken met ieder zijn of haar verantwoordelijkheid. Een milieukundig begeleider die kritische werkzaamheden aanstuurt en, in dit geval, een machinist die de calamiteit veroorzaakt. Dat geeft een spanningsveld. Tijdens dit soort momenten merk je het belang van een goede toezichthouder op, om de situatie en de gevolgen hiervan te overzien. Dat vond ik een bijzonder moment.”

“Tijdens het werk kom je op bijzondere plekken. Zo had ik ooit een (streng beveiligde) controle op het Binnenhof, controleerde ik een begraafplaats en controleerde ik saneringswerkzaamheden in een straat waar men komt voor een bezoekje aan de dames achter de ramen.”

Kantoor als bindende factor

“Ik begon met deze baan in coronatijd en de eerste paar weken had ik juist meer aansluiting bij de mensen van de Omgevingsdienst op het kantoor in Den Haag. Gewoon omdat op dat moment daar mensen aanwezig waren. Dat veranderde toen ook bij Cauberg Huygen weer meer mensen naar kantoor kwamen. Regelmatig naar kantoor gaan draagt veel bij aan het werkplezier. Koffietje, praatje, even wandelen of samen lunchen. We zitten in een spiksplinternieuw kantoor: levendig, gezellig, en heel open en licht. We hebben voor de zomer natuurlijk de eigen kennisdag CH-à-la-Carte gehad en een bedrijfsuitje met ‘jeu de boules’. Dat is hartstikke leuk om met elkaar te doen”

“Een nadeel is dat ik de enige persoon ben op kantoor die op bodemzaken zit hier bij CH Milieu. Anton woont in het diepe zuiden en gaat een keer per week naar het kantoor van de omgevingsdienst. We bellen en mailen veel. Ik heb als het ware een exclusief abonnement op Anton! Maar ik ben soms stiekem wat jaloers op ons team milieu en team energie. Die zijn met meer mensen en gaan regelmatig samen een aantal dagen weg om controles te doen. Met elkaar sparren over de inhoud van het werk draagt ook bij aan een onderlinge hechte band. Natuurlijk zou ik dat ook graag willen. Het zou dus leuk zijn als meer mensen solliciteren bij ons op een vacature Bodem!”

Interview Marlies Kreutz

Marlies Kreutz aan haar flexwerkplek op kantoor Rotterdam

Terrein bodem continu in beweging

“Ik zie zoveel groeimogelijkheden! En dat is ook een van de redenen dat ik gesolliciteerd heb op deze functie. Er wordt overal gebouwd en de leefomgeving is continu in beweging. Bodem is daarbij van essentieel belang. En met de stikstofproblematiek en sterkere focus op PFAS wordt het onderwerp bodem steeds complexer en daarom voor mij interessanter. Bodem is zeer actueel. Ik denk trouwens ook dat de nieuwe Omgevingswet, ondanks de huidige kritiek op de invoering ervan, een verbetering gaat zijn. In ieder geval voor bodem. Het scheelt dat ik nog lerende ben op het gebied van wet- en regelgeving, waardoor een nieuwe manier van werken – onder een nieuw stelsel – makkelijker aan te leren is.”

“Ik zie zoveel groeimogelijkheden!”

“Over het werk wat ik doe wil ik kunnen zeggen: ‘kijk, daar is door ons als team of mij als persoon, een positieve bijdrage geleverd op het gebied van duurzaamheid, natuur of circulariteit’. Heel concreet kan ik dit nu niet maken, maar dat komt vast met de tijd. Gelukkig is daar ook ruimte voor binnen Cauberg Huygen. Ik heb het daar in gesprekken met mijn teamleider, Martijn Mulders, over. Hij biedt mij genoeg perspectief om mijn loopbaan richting te kunnen geven en gunt mij de vrijheid om aan te geven waar mijn behoefte ligt en wat mijn interesses zijn. Ik denk dat we als Cauberg Huygen succesvol genoeg zijn om iedereen binnen het bedrijf een plek te geven die bij hem of haar past. Daarnaast merk ik hoe belangrijk Martijn het vindt om de mensen uit zijn team te koppelen aan de best passende opdracht en andersom. Het gevolg hiervan is een goede relatie met de opdrachtgever. Dankzij dit alles heb ik het vertrouwen dat er nog genoeg leuke en interessante dingen op mijn pad komen bij Cauberg Huygen.”

Nog een laatste toegift?

“Ik hoop dat mensen op voorhand kunnen inschatten dat een functie op het gebied van bodem een ontzettende kans is als je op zoek bent naar een veelzijdige en uitdagende baan. Ik snap niet waarom er niet meer mensen vaker solliciteren op een functie als adviseur of toezichthouder bodem. Het is aan te raden!”

Martijn Mulders

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Martijn Mulders MBA