Cauberg Huygen voor SCOPE Scholengroep

Ashram College

Alphen aan de Rijn

Vervangende nieuwbouw vmbo, havo, vwo en gymnasium

De bestaande bebouwing van het Ashram College, aan het Marsdiep in Alphen aan den Rijn, maakt plaats voor nieuwbouw. Het toekomstige L-vormige gebouw wordt naast het bestaande gebouw gebouwd. In de zomer van 2021 is gestart met de sloop van de aula en de vier gymzalen. Vanaf 13 mei 2024 doen de leerlingen hun intrede in de drielaagse nieuwbouw, waarna de bestaande bebouwing wordt gesloopt en plaats wordt gemaakt voor het nieuwe schoolplein. In het najaar van 2024 moet het geheel afgerond zijn.

Projectgegevens

Opdrachtgever: SCOPE Scholengroep

Architect: Broekbakema

Periode: 2020 - voorjaar 2024 (geplande ingebruikname 13 mei 2024)

Bouwvolume: 11.917 m2

Licht atrium

In de oksel van het L-vormig gebouw is de aula in een lichte atrium gesitueerd, dat onderdeel uitmaakt van de ‘centrale straat’. Vanaf deze straat zijn de diverse lesdomeinen bereikbaar (o.a. Science en Art). In het gebouw zijn aan de langgerekte zijde vier sportzalen gesitueerd.

Project Ashram College - afb1

© Impressie: Broekbakema

Duurzaam en circulair

Het gebouw is ontworpen volgens het principe van ‘Frisse Scholen, klasse B’ en wordt een gasloos Bijna EnergieNeutraal Gebouw (BENG), voorzien van zonnepanelen op het dak. De dakconstructies van beide atria en de vierde gymzaal worden in duurzaam prefab houten (geperforeerde) dakdozen uitgevoerd en de gevels van het sportgedeelte bestaan uit CLT. Daarnaast worden er ook materialen hergebruikt in het nieuwe ontwerp.

De houten vloer en de houten plafonds van de oorspronkelijke gymzalen en de aula worden op diverse plekken in het gebouw verwerkt. De bestaande boomstructuren blijven gehandhaafd en vormen zo een natuurlijke zonwering. Ook het schoolplein wordt duurzaam ingericht en wordt deels gerealiseerd met voorradig materiaal.

Project Ashram College - CLT-houten balken

Integrale advisering

Cauberg Huygen is vanaf de VO-fase intensief betrokken geweest als adviseur op het gebied van de akoestiek, bouwfysica, brandveiligheid, milieu en duurzaamheid. In samenwerking met de school en de rest van het bouwteam is een integraal ontwerp gemaakt, waarvan de gebruikers vanaf het voorjaar van 2024 op een prettige en comfortabele wijze gebruik zullen maken.

Ontwerpteam

Links

Antwan Timmers

Een keer verder praten over dit project en uw volgende uitdaging?

Neem contact op met Antwan Timmers