Cauberg Huygen voor De Wilgen Vastgoed

Calypso

Rotterdam

Hoogbouw woontorens met 7 parkeerverdiepingen in hartje stad

Op de plaats van de voormalige Calypso-bioscoop, het Holiday Inn Hotel en de oude Paulus Kerk aan de Mauritsweg in Rotterdam-Centrum komen de hoogbouw woontorens (71,3 m) Calypso. In de torens komen 407 appartementen bovenop een plint van kantoren en winkels. Daarnaast zijn zeven parkeerverdiepingen in het plan opgenomen evenals nieuwbouw van de Paulus Kerk.

Projectgegevens

Opdrachtgever: De Wilgen Vastgoed

Architect: SMC Alsop Architects, Van der Laan Bouwma Architekten

Periode: 2008 - 2012

Bouwvolume: 71.000 m2 bvo

In het oog springende gevels

Onze rol bij de ontwikkeling van dit project heeft betrekking op bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Gezien de situering van het project in het centrum van Rotterdam is onze aandacht onder meer uitgegaan naar het opstellen van akoestische onderzoeken naar de geluidbelasting en luchtkwaliteitonderzoeken.

In het oogspringend zijn de gevels van de woontorens met afwisselend naar voren en naar achteren hellende geveldelen. Op het gebied van brandoverslag zijn hiervoor door ons nadrukkelijk ontwerpregels opgesteld om brandoverslag tussen de verschillende woonlagen te voorkomen. Ook zijn in dit kader speciale brandwerende vinnen ontwikkeld.

Project Calypso

Door het toepassen van deze bijzondere gevels was ook de daglichttoetreding in de woningen een aandachtspunt. Hiervoor is aan de hand van simulatiemodellen onderzocht op welke wijze voldoende daglichttoetreding plaatsvindt om aan de geldende regelgeving te voldoen. De combinatie van geluidgevoelige bestemmingen (woningen) binnen het plan direct gelegen naast de nieuwbouw van de Paulus kerk, waar geluidbelastende activiteiten plaatsvinden, heeft uit akoestisch oogpunt geresulteerd in het dilateren van de kerk van het woongebouw en het treffen van geluidwerende maatregelen aan de bouwkundige constructies van de kerk.

Project Calypso

Een keer verder praten over dit project en uw volgende uitdaging?

Neem contact op met