Cauberg Huygen heeft een heel team van gecertificeerde specialisten die elke dag bezig zijn met advisering over BENG bij bouwprojecten. Wat kennis betreft hebben ze dus genoeg in huis, maar wat maakt dat ze goed zijn in hun vak, wat doen ze zelf aan duurzaamheid en hoe hebben ze dit coronajaar doorgemaakt? We vroegen het drie teamleden. Lees hieronder hun interview.
Even voorstellen
Iris de Goijer | Femke Corporaal | Wout van de Laar |
Naast deze drie adviseurs bestaat ons BENG-team uit de volgende leden: Liselotte Apon, Larissa Ottenheijm en Rob Daniëls.
Wat maakt jou uniek als BENG-adviseur?
Iris de Goijer:
“BENG is zodanig in regels vastgelegd dat het enorm lastig is om uniek te zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat ik altijd met veel enthousiasme aan de slag ga met een project. Op zoek gaan naar de juiste combinatie van voorzieningen die ook passend zijn bij het project vind ik altijd een leuke puzzel om op te lossen!
Daarnaast ben ik erg trots dat ik als een van de eersten in Nederland mijn BENG-diploma behaald heb, waarmee ik gecertificeerde BENG-berekeningen mag uitvoeren. Als Cauberg Huygen waren wij ook als eerste adviesbureau gecertificeerd. Dat heeft er bij elkaar voor gezorgd dat wij onze opdrachtgevers al in een vroeg stadium goed over BENG konden adviseren.”
Femke Corporaal:
“Lastige vraag. Ik heb best wel veel kennis op het gebied van de installatieconcepten als bouwfysicus. Ik denk dat dat mij onderscheidt van andere BENG-adviseurs. Ik kan dus goed afstemmen met de installatieadviseurs. Wij zien nu dat BENG heel gedetailleerd ingaat op installaties, veel meer dan de EPC. Dus mijn kwaliteiten zijn bij BENG zeker van belang.”
Wout van de Laar:
“Door mijn ervaring met het afmelden van energielabels volgens de oude methodiek, weet ik hoe omgegaan moet worden met het protocol, situaties die niet in het protocol zijn opgenomen en met de audits. Dit maakt mij ook waardevol als vraagbaak voor de collega’s met vooral nieuwbouw ervaring. Daarnaast ben ik van de praktische oplossingen om te voldoen aan de BENG-eisen bij nieuwbouw en de ambities van een opdrachtgever bij bestaande bouw, en ben ik bekend met een aantal slimme trucjes hiervoor.”
Hoe kijk je terug op de aanloop naar de BENG?
Iris de Goijer:
“De opkomst van de EPC heb ik niet bewust meegemaakt, dus ik vond het erg interessant om die van BENG mee te maken. In 2017 heb ik mijn eerste vergelijkingsstudies tussen EPC en BENG uitgevoerd en een eerste BENG-presentatie voor een klant gemaakt. Nu vier jaar later is de BENG eindelijk in werking en ziet de BENG-wereld er compleet anders uit. Van eisen die eerst veel te streng waren, toen te soepel werden en daarna weer iets aangescherpt werden, tot software die tot op de dag van vandaag continu in ontwikkeling is gebleven en waarbij we na iedere update ons hart vasthouden als we weer op rekenen klikken. Kortom, BENG zorgt iedere keer weer voor wat sensatie tijdens de werkdag!”
Femke Corporaal:
“Het voelt een beetje alsof je het wiel opnieuw moet uitvinden. We hebben allemaal veel energie en variantenstudies gedaan en we zijn er ook goed in, de kennis is er. En dan komt er een nieuwe rekenmethodiek waardoor je alles opnieuw weer een plek moet geven. We zijn er ook heel intensief mee bezig om dat goed uit te zoeken. Wat werkt wel en wat niet. Energie is mijn specialisme, dus ik vind het altijd leuk om erin te duiken. Ook vind ik het fijn om te zien dat er nieuwe wettelijke regels zijn op het gebied van energie en dat de overheid daar strenger in wordt. Dus aan de ene kant is dat erg interessant en aan de andere kant erg tijdrovend. Dus het is erg dubbel.”
Wout van de Laar:
“Door mijn ervaring met de vorige methodiek vond ik de overgang niet zo heel spannend (ik focus me voornamelijk op bestaande bouw). Echter nu we er druk mee bezig zijn merk ik wel dat het een uitdaging is om te voldoen aan de BENG eisen bij nieuwbouw.”
Op welke punten zou de BENG nog verbeterd kunnen worden?
Iris de Goijer:
“Wat ik goed vind aan de BENG systematiek is dat er nu drie losse eisen zijn en niet meer één eis zoals bij de EPC. Hierdoor is het niet meer mogelijk om met PV-panelen de berekening passend te krijgen, maar moet je per gebouw een passend advies geven. Dit maakt ons werk interessant en uitdagend. Daarnaast is de eis voor de energiebehoefte nu afhankelijk van de compactheid van het gebouw waar ik achter sta (de eis is minder streng voor minder compacte gebouwen). Hiermee wordt voorkomen dat er alleen nog maar compacte vierkante gebouwen met heel weinig glas gebouwd worden, waar natuurlijk niemand blij van wordt.
Wat ik ook goed vind is dat er nu in het Bouwbesluit een extra toetsing op oververhitting is opgenomen (TOjuli). Deze methode sluit alleen niet altijd aan bij de werkelijke fysica, waardoor ik denk dat de berekeningswijze van deze indicator verder geoptimaliseerd kan worden. Daarnaast zijn er een aantal installatieconcepten die in het EPC tijdperk als goed functionerende en duurzame concepten werden gezien, maar nu niet meer mogelijk zijn om in te voeren vanwege beperkingen in de norm, ik zou deze beperkingen het liefst willen wegnemen. Tot slot merken we dat de richtlijnen en administratieve protocollen heel erg gericht zijn op bestaande bouw, maar dat dit niet altijd passend is voor nieuwbouw. Deze ‘mismatch’ zou ik ook graag aanpakken.”
Femke Corporaal:
“Dan zou ik ervoor kiezen om de berekening nog niet zo vroeg op bodemniveau te gaan doen. Op het installatievlak zijn er een aantal dingen in de BENG die ik zelf anders zou doen. Kijk, het is en blijft een energieberekening, het is allemaal genormeerd en er worden uitgangspunten aangenomen. Maar het staat nog zo in de kinderschoenen waardoor er soms resultaten uitkomen die wij niet helemaal snappen. Ik hoop dat dit in de toekomst concreter wordt.”
Wout van de Laar:
“Misschien meer detailmogelijkheden bij aspecten die veel invloed hebben en minder bij de kleinere onderdelen.”
Wat doe je zelf aan aan verduurzaming van je woning?
Iris de Goijer:
“In 2020 heb ik samen met mijn partner een nieuwbouwwoning gekocht die op dit moment gebouwd wordt. Na het ontvangen van de tekeningen heb ik het huis uiteraard meteen doorgerekend in zowel de EPC- en BENG-software. In basis had het huis al een EPC van 0,20, maar het huis voldeed helaas nog niet aan BENG-1 en TOjuli-eisen. Na enkele variantberekeningen zijn we met de aannemer in gesprek gegaan over het extra bijplaatsen van PV-panelen om tot een EPC = 0,0 te komen. Daarnaast zijn we van plan om op de westgevel buitenzonwering aan te brengen om oververhitting tegen te gaan. Erg leuk om een keer aan je eigen (toekomstige) huis te rekenen!”
Femke Corporaal:
“Ik heb het afgelopen jaar PV-panelen op mijn dak gelegd en dat heeft wel wat opgeleverd vorig jaar; we hadden veel zonuren. Ook hebben we de ketel vervangen maar nog niet gekozen voor een warmtepomp. Ik probeer ook het nodige te onderhouden zodat alles goed blijft. Daarnaast zou ik nog wel meer kunnen en willen doen zoals afval scheiden. Helaas werkt de wijk waar ik woon niet echt mee want we hebben één container voor al het afval. Daarnaast lever ik een bijdrage door geen vlees te eten.”
Hoe heb jij jezelf het afgelopen coronajaar ‘opgeladen’?
Iris de Goijer:
“Het afgelopen jaar was onze wereld natuurlijk een stuk kleiner dan we voor corona gewend waren. Om ondanks de beperkingen toch het meeste uit je dag te kunnen halen, probeer ik elke werkdag even te onderbreken met een wandeling. Verder ben ik ondertussen expert geworden in videobellen, naast alle Teams-gesprekken op mijn werk, (video-)bel ik ook veel met familie en vrienden. Online spelletjes met vrienden is ook een erg leuke ontdekking geweest van de afgelopen tijd. En er staan tot slot al een aantal weekendjes weg gepland (in eigen land) waar ik erg naar uitkijk!”
Femke Corporaal:
“Ik probeer elke dag tijdens de lunch een wandeling te maken. Even opladen in de zon. Als ik heel de dag zonder pauze achter mijn computer zou zitten word ik daar een beetje gaar van.”
Wout van de Laar:
“Tijdens Corona ben ik flink meer gaan sporten om mijzelf op te laden. Ik ben gaan wielrennen (2x per week) en ga als het mag ook nog 2x per week tennissen.”
Lees meer over BENG:
De weg naar BENG (podcast)
De grenswaarde van TOjuli speelt met vuur
TOjuli zegt niet alles over risico op oververhitting
Cauberg Huygen als eerste gecertificeerd voor herziene BRL9500