Uit onderzoek van stagiaire Juliët Langelaar blijkt dat de TOjuli met een klein geveloppervlak ten opzichte van het vloeroppervlak – zoals bij appartementen – de grenswaarde van 1,2 extra aandacht vergt. Dit komt onder meer doordat de TOjuli een maandgemiddelde berekening is, waardoor deze minder nauwkeurig is dan een gebouwsimulatieberekening.

Door: Juliët Langelaar

TOjuli en BENG

Met ingang van 1 januari 2021 is naast BENG de TOjuli-eis van kracht gegaan. De onderliggende methode van TOjuli is gebaseerd op de BENG-berekening. Extra rekenwerk om te bepalen of de kans op temperatuuroverschrijding acceptabel is, is hierdoor veelal niet noodzakelijk. Maar de grenswaarde van 1,2 is hierop een uitzondering, zo blijkt uit het onderzoek. Daarbij moet wel vermeld worden dat elke situatie zijn eigen aanpak vereist. Dit onderzoek is gericht op een tussenappartement gelegen op een tussenverdieping. Dit betekent dat de resultaten en conclusies uit dit onderzoek niet gegeneraliseerd kunnen worden voor andere appartementen of vrijstaande woningen.
TOjuli grenswaarde appartementen

Constructiemassa en raamoppervlak

Allereerst zijn in het onderzoek diverse massa- en raamoppervlakte varianten getoetst aan de TOjuli. Hieruit is gebleken dat massieve bouw een stuk minder kritisch is dan skeletbouw (staal en hout). Dit komt door de hoge warmtecapaciteit van massieve bouw. Warmte kan goed opgeslagen worden met als gevolg dat het materiaal minder snel warm wordt en minder snel afkoelt. Tevens blijkt dat de TOjuli bij massieve bouw vanaf 30% raamoppervlak veelal niet meer voldoet. Kortom, er zullen maatregelen getroffen moeten worden om aan de eis te voldoen. Dit kan onder andere door de zontoetreding tot de woning te verlagen.

Maatregelen verlagen zontoetreding

De westgevel is zonder het nemen van zontoetreding maatregelen het meest kritisch. Dit komt doordat de zon op deze oriëntatie relatief laag staat, waardoor er veel zonnewarmte de woning inkomt. Effectieve maatregelen die de zon instraling kunnen tegenhouden zijn zonwerende beglazing en zonwering. Een overstek heeft door de lage zon op west minder effect. Daarentegen is een overstek op zuidgevel wel zeer effectief in verband met de hoge zonnestand. Om de conclusies te onderbouwen, zijn de resultaten voor de TOjuli berekeningen van een referentiewoning toegevoegd.

Conclusies

De TOjuli is voor een tussenappartement op een tussengelegen verdieping zeer kritisch is. De eis is haalbaar indien er zonwerende beglazing of zonwering wordt toegepast. Op de zuidgevel is een overstek zeer effectief. Door het nemen van deze maatregelen zal de interne zonnewarmte verlaagd worden, waardoor het risico op oververhitting significant afneemt.

Links

Jessie Hoondert

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Jessie Hoondert