Cauberg-Huygen is in de afgelopen maanden druk bezig geweest met het onderzoeken van de mogelijkheden om parametrische optimalisatieberekeningen voor bouwfysische vraagsstukken uit te voeren en weer te geven in virtual reality. Dit heeft geresulteerd in twee pilotprojecten voor architecten.

Pilots

Andreja Andrejevic, werkzaam als adviseur bij Cauberg-Huygen via het Young Entrepeneur-programma van Peoplehouse, heeft algoritmes geprogrammeerd voor pilotprojecten op daglicht en akoestiek om ontwerpadvies aan de architect zo goed mogelijk te optimaliseren. De twee pilotprojecten zijn een testcase om voor bepaalde vraagstukken bij architecten snel, krachtig advies met een stuk beleving te geven. De berekening en visualisatie van de optimalisaties worden gedaan in Rhinoceros en Grasshopper.

Optimalisatie raampartijen voor daglicht

Voor het eerste pilotproject over daglicht is gevraagd om de positionering en de hoeveelheid raampartijen in de gevel ten opzichte van de minimaal gewenste daglichtfactor te optimaliseren. Op de computer is het rekenen van de optimalisatie zichtbaar, maar zodra deze optimalisatie beleefd wordt in virtual reality is het ook zichtbaar wat de invloed is van de raampartijen op de helderheid van de ruimte. Dit geeft de architect inzicht in verschillende ontwerpmogelijkheden en krijgt hij direct terugkoppeling wat het resultaat is van een minimaal gewenste daglichtfactor.

Wandoptimalisatie zaalakoestiek

Het tweede pilotproject betreft zaalakoestiek, waarbij gevraagd werd naar de optimale vorm van de wanden en het plafond om een relatief lage nagalmtijd te behalen. Op aanvraag van de architect is bij het bepalen van de vorm van de wand uitgegaan van een esthetisch verantwoord eierdoospatroon. Om de invloed van vorm van de ruimte te beleven kan tijdens het optimalisatieproces virtueel door de ruimte gewandeld worden. Deze vr-beleving geeft duidelijk de ware grootte van de eierdoosstructuur weer en visualiseert waar het geluid geabsorbeerd wordt in de ruimte. Het parametrisch optimaliseren met virtual reality creëert in een vroeg stadium inzicht in de invloed van de geometrie op het akoestisch gedrag van de ruimte, dat het ontwerp vele malen zal versterken.

Algorithms Aided Design

Cauberg-Huygen focust zich in 2018 op het gebruik van virtual reality en parametrische optimalisatie bij alle facetten van de bouwfysica. Algorithms Aided Design (AAD) zal in de toekomst centraal staan bij onze bouwfysische dienstverlening.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met