Cauberg Huygen is in de afgelopen maanden druk bezig geweest met het onderzoeken van de mogelijkheden om parametrische optimalisatieberekeningen voor bouwfysische vraagsstukken uit te voeren en weer te geven in virtual reality. Dit heeft geresulteerd in twee pilotprojecten voor architecten. Lees hieronder hoe we parametrische optimalisatie toepassen voor daglicht en akoestiek.

Pilots

Andreja Andrejevic is werkzaam als adviseur bij Cauberg Huygen via het Young Entrepeneur-programma van Peoplehouse. Voor verschillende pilotprojecten op daglicht en akoestiek heeft hij al algoritmes geprogrammeerd. Dit met als doel om ontwerpadvies aan de architect zo goed mogelijk te optimaliseren. De twee pilotprojecten zijn een testcase om voor bepaalde vraagstukken bij architecten snel en krachtig advies te geven. De berekening en visualisatie van de optimalisaties worden gedaan in Rhinoceros en Grasshopper.

Parametrische optimalisatie daglicht en akoestiek - VR-brilOptimalisatie raampartijen voor daglicht

Het eerste pilotproject heeft betrekking op de plek en hoeveelheid van ramen in de gevel. Hoe kan de combinatie van deze variabelen ten opzichte van de minimaal gewenste daglichtfactor geoptimaliseerd worden? Op de computer is het rekenen van de optimalisatie al inzichtelijk, maar met virtual reality kan het resultaat van de optimalisatie echt ervaren worden. Zo is de invloed van de raampartijen op de helderheid van de ruimte direct zichtbaar. Dit geeft de architect dus inzicht in verschillende ontwerpmogelijkheden. Ook krijgt hij direct terugkoppeling wat het resultaat is van een minimaal gewenste daglichtfactor.

Wandoptimalisatie zaalakoestiek

Het tweede pilotproject betreft zaalakoestiek. Hierbij werd gevraagd naar de meest optimale vorm van de wanden en het plafond voor een relatief lage nagalmtijd. Bij het bepalen van de vorm van de wand is uitgegaan van een esthetisch verantwoord eierdoospatroon. Dit op aangeven van de architect. Om de invloed van de vorm van de ruimte te ervaren, kan tijdens het optimalisatieproces virtueel door de ruimte gewandeld worden. Deze vr-beleving geeft duidelijk de ware grootte van de eierdoosstructuur weer en visualiseert waar het geluid geabsorbeerd wordt in de ruimte. De parametrische optimalisatie met virtual reality creëert in een vroeg stadium inzicht in de invloed van de geometrie op het akoestisch gedrag van de ruimte.

Algorithms Aided Design

Cauberg Huygen richt zich in 2018 op het toepassen van virtual reality en parametrische optimalisatie in alle facetten van de bouwfysica. Algorithms Aided Design (AAD) zal in de toekomst centraal staan bij onze bouwfysische dienstverlening.

Parametrische optimalisatie daglicht en akoestiek - Softwaretools op basis van Rhino en Grasshopper

Wilt u meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met Bart van Nimwegen